Binnenland
WNL

Nabestaanden Marlous en Romy willen dat Erasmusschutter Fouad L. aanwezig is in rechtszaal bij slachtofferverklaring

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nabestaanden Marlous en Romy willen dat Erasmusschutter Fouad L. aanwezig is in rechtszaal bij slachtofferverklaring

De rechtszaak tegen Fouad L. is van start gegaan. Familieleden van de doodgeschoten Marlous (39) en Romy (14) willen dat de verdachte aanwezig is bij de inhoudelijke behandelingen. Bij de eerste pro-formazitting bleef hij in zijn cel. "Ze willen dat hij erbij is en dat ze hun slachtofferverklaring aan hem kunnen voorlezen", zegt Niels Dekker, die de nabestaanden bijstaat, in een nieuwe aflevering van de podcast WNL Het Misdaadbureau.

De 32-jarige L., die ook wel 'de Erasmusschutter' wordt genoemd, wordt verdacht van het doodschieten van de 39-jarige Marlous en haar 14-jarige dochter Romy aan het Heiman Dullaertplein in de wijk Delfshaven en de 43-jarige docent en huisarts Jurgen Damen in een collegezaal van het Erasmus MC. Dat gebeurde op 28 september 2023.

De eerste openbare zitting in het strafproces tegen L. vorige week maandag was "zwaar, heel zwaar" voor de nabestaanden, zegt Dekker van Namens de Familie, een organisatie die mensen bijstaat die ongewild en onverwacht het middelpunt van het nieuws zijn geworden door een dramatische gebeurtenis. Op de publieke tribune zaten zo'n honderd mensen. "In het allereerste stadium is er bij familieleden twijfel geweest om te gaan. Maar naarmate de zitting dichterbij kwam, zeiden ze: ik wil erbij zijn. Ze zijn er met z'n allen geweest."

"In aanloop naar de zitting zag je de spanning oplopen", zegt Dekker. Het moment dat de namen van Marlous en Romy werden voorgelezen kwam keihard binnen. "Dat was het moment dat mensen braken. Je ziet dan dat de spanning enorm is opgelopen."

#4 - Het Misdaadbureau: Erasmusschutter Fouad L. zwijgt: “De nabestaanden hopen op antwoorden” (S03) - Het Misdaadbureau

L. niet aanwezig

Fouad L. was maandag niet aanwezig tijdens de pro-formazitting. Onduidelijk is waarom. De rechtbank heeft L. niet verplicht om aanwezig te zijn, iets wat de rechter wel kan doen. Het Openbaar Ministerie wil dat als de inhoudelijke behandeling in het najaar van start gaat, L. daar wel bij is. Dat is ook een wens van de nabestaanden, zegt Dekker.

Hij vertelt: "Sommigen leden van de familie hadden hem ook afgelopen maandag al willen zien. Dat zijn onder meer mensen die hem nooit in levende lijve hebben gezien. Maar er zijn ook familieleden die hem al kenden, vanwege de voorgeschiedenis. Zij hoefden hem nu niet per se te zien, want zij weten dat de confrontatie in de rechtszaal op enig moment gaat komen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Ze willen dat hij erbij is'

Als L. wel in de rechtbank verschijnt, zitten de nabestaanden vlak achter hem. "In deze zaal schat ik de afstand tot de verdachte op tien tot vijftien meter. Dat is best beangstigend", denkt Dekker. "Ik denk dat mensen vaak verrast zijn over hoe ze reageren op het moment dat ze een verdachte zien. Maar dat houdt nabestaanden van Marlous en Romy niet tegen."

Zij hopen L. tijdens de volgende zitting, in het najaar, te zien. "Ze willen dat hij erbij is en dat ze eventueel hun slachtofferverklaring kunnen voorlezen."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Gerelateerde podcast

Het Misdaadbureau

Het Misdaadbureau

Ster advertentie
Ster advertentie