Naar homepage
Binnenland

Lenie is al 86 jaar single en zou het niet anders willen

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Lenie is al 86 jaar single en zou het niet anders willen

Lenie de Zwaan (86) is bewust vrijgezel: al tussen haar 20ste en 30ste wist ze dat ze altijd alleen wilde blijven. Ze vindt het oorspronkelijk Chinese Singles Day een leuk idee, maar nodig vindt ze het niet. "Op verjaardagen word ik al overspoeld met attenties en cadeaus", vertelt ze in Radio EenVandaag.

Wat Lenie betreft is single zijn een aanrader: "Je hoeft niet te strijden over hoe je je huis inricht, je bent zelfstandig. Maar belangrijker: het heeft mij ongelooflijk veel duurzame vriendschappen opgeleverd. En alleen zijn stimuleert je om actief te blijven."

Positie alleenstaanden verbeterd

Daarom is ze al haar hele leven vrijgezel. Ook is ze voorzitter van het Centrum voor Individu en Samenleving, dat zich inzet voor de belangen van de Nederlandse vrijgezel. Zij willen meer erkenning en begrip voor alleenstaanden. Als sociaal psycholoog heeft ze zich verdiept in het familierecht. Volgens haar is de positie van alleenstaanden in de afgelopen decennia verbeterd.

"Ook alleenstaanden hebben geprofiteerd van de welvaartstoename. De belangrijkste overwinning is die van de gelijke beloning." Voorheen kregen ouders meer dan alleenstaanden omdat zij meer kosten maken vanwege de kinderen. Dit is nu gelijk getrokken.

Eénpersoonstoeslag

Toch worden singles nog regelmatig ongelijk behandeld. "Het meest concrete voorbeeld is wel de éénpersoonstoeslag voor hotelkamers", zegt Lenie. "Maar ook in de wet is nog ongelijkheid. Zo kunnen alleenstaanden geen erfenis nalaten zonder dat daar enorm veel belasting over betaald moet worden, zelfs als je het aan broers of zussen wil nalaten."

Het commerciële Singles Day draait eigenlijk al bijna niet meer om aandacht voor de single, maar vooral om grote uitverkopen. Slechts 14 procent van de Nederlanders is bekend met de feestdag. Of de dag ook buiten China voet aan de grond krijgt, moet nog blijken.

Lenie vindt Singles Day in ieder geval een leuk idee, maar voor zichzelf vindt ze het niet nodig. "Op verjaardagen word ik al overspoeld met attenties en cadeaus."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie