Naar homepage
Binnenland

‘Georganiseerde misdaad is aan het winnen’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Georganiseerde misdaad is aan het winnen’

Derk Wiersum, de advocaat van kroongetuige Nabil B., is op straat in Amsterdam doodgeschoten. Volgens advocaat Oscar Hammerstein is de georganiseerde misdaad aan het winnen in Nederland. Dat zei hij in Dit is de dag.

Hammerstein noemde de moord een terroristische daad. "Het is bedoeld om advocaten angst aan te jagen: sta nooit een kroongetuige bij." En dat angst zaaien lukt volgens de raadsman: verschillende collega’s geven aan in de toekomst van dit soort zaken af te zien. Zelf heeft Hammerstein in het verleden ook te maken gehad met bedreiging, het zorgde er bij hem voor dat hij al lange tijd niet meer als strafrechtadvocaat werkt.

Hammerstein ziet het de verkeerde kant opgaan in de hoofdstad. "Dat jonge jongens bereid zijn een aanslag als deze te plegen doet denken aan landen als Colombia."

Informatie

VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz is het niet met Hammerstein eens. "Ik ervaar niet dat we de strijd aan het verliezen zijn, ik leg me er niet bij neer dat het tuig gaat winnen. Dan moeten we harder werken." Yesilgöz hamert op meer informatie-uitwisseling tussen verschillende organisaties. "Niet alleen de politie heeft informatie en mogelijkheden. Ook instanties als de belastingdienst en winkeliers die hun straat zien veranderen moeten meehelpen in deze strijd."

Jonge jongens

Burgemeester van Haarlem Jos Wienen werd zelf ook lange tijd beveiligd vanwege dreigingen uit het criminele milieu. Hij benadrukt dat we vooral moeten kijken naar wie de geweldsdelicten uitvoeren: "Vaak gaat het om hele jonge jongens, die al heel vroeg geconfronteerd worden met criminaliteit. Voor geld zijn ze tot alles bereid." De burgemeester noemt de gewetenloosheid van de daders "schrikbarend".

Wienen concludeert dat we er dus heel vroeg bij moeten zijn, "het begint al op de basisschool".

Luister hier het hele gesprek terug:

Ster advertentie
Ster advertentie