Binnenland
AVROTROS

Sylvana Simons: 'Het nieuwe kabinet ziet er van buiten goed uit, we moeten het in de praktijk nog maar afwachten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sylvana Simons: 'Het nieuwe kabinet ziet er van buiten goed uit, we moeten het in de praktijk nog maar afwachten'

Met Sylvana Simons kijkt Renze Klamer terug en vooruit op het politieke jaar 2022. 2021 was het eerste jaar voor Simons in de Tweede Kamer, en direct een bewogen één. Daarnaast verschijnt volgende week het nieuwe kabinet op het bordes bij de koning.

'Het is hard werken'

De gemeenteraadsverkiezingen zijn voor mij ontzettend spannend dit jaar. “Voor het eerst gaan we in meerdere steden meedoen. In 2018 hebben we al een zetel in Amsterdam bemachtigd. Voor mij is dit als control freak nog spannender omdat ik zelf niet op de lijsten sta”. Toch is het werk als politicus een ondankbare baan, stelt Simons na 1 jaar in de Tweede Kamer.

“Je krijgt het mandaat van een gedeelte van Nederland die je mag vertegenwoordigen in de politiek. Maar als je dat, zoals BIJ1 met 1 zetel moet doen, dan is het begrijpelijk dat je vaak ‘nee’ te horen krijgt. Je moet hard werken om de mensen in de rest van de Kamer mee te krijgen. Het is dus heel hard werken, en dat ook nog onder een vergrootglas.”

Integriteitskwestie

Ondanks het werken onder een vergrootglas heeft Simons met haar partij een de coronasituatie op de voet gevolgd en becommentarieerd. “Vanaf de allereerste persconferentie van Rutte was mij duidelijk dat we misschien wel een heel grote fout zouden maken door te kiezen voor groepsimmuniteit. Ik vond dat dat op z’n minst gevraagd mag worden”.

Simons heeft dan ook het gevoel dat de publieke opinie van haar partij enigszins is gedraaid. “Ik vind dat aan de andere kant ook lastig, ik ben nog steeds dezelfde politicus. Het grote verschil is dat mensen nu rechtstreeks ons verhaal horen. Waar dat daarvoor nog vaak gebeurde door opinie en stemmingmakers. Het heeft ons als partij goed gedaan dat we in de Tweede Kamer autonoom ons verhaal kunnen vertellen.”

Toch was 2021 ook een bewogen jaar voor de partij met de rel rondom Quincy Gario legt Simons uit. “De kwestie rondom Gario had niet te maken met kritiek op beleid of hoe de partij vormgegeven moest worden. Dat ging om een integriteitskwestie”.

Sceptisch over kabinet Rutte IV

Toch kijkt Simons sceptisch naar het nieuwe kabinet van Rutte IV. “Als ik kijk naar de verdeling van de bewindsposten zie ik dat op dossiers ‘daar hadden we een empathische en sociale’ bestuurder kunnen gebruiken. Daar zie ik mensen van de VVD komen, die staan niet bekend om hun empathische bestuurders. Aan de buitenkant ziet het er goed uit, we moeten in de praktijk afwachten wat het daadwerkelijk gaat betekenen. Want de staatssecretaris die verantwoordelijk is van de toeslagenaffaire heb ik in de Kamer leren kennen als ‘echte VVD’er”.

Daarnaast gaat Simons in het komende jaar deel uitmaken van een parlementaire enquête over fraudebeleid . “Dat is iets heel eervols om te doen en iets waarvan ik hoop dat het op lange termijn zoden aan de dijk gaat zetten”.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie