Naar homepage
Binnenland

Politiechef Oost-Brabant over oud en nieuw: 'We treden alleen op bij excessen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politiechef Oost-Brabant over oud en nieuw: 'We treden alleen op bij excessen'

Aftellen tot het nieuwe jaar mag dit jaar met maximaal twee gasten. En dus niet met tien. Mocht je dat wel doen, dan zou het zomaar eens zo kunnen zijn dat de politie aanbelt, zei politiechef van Oost-Brabant, Wilbert Paulissen, in het Eindhovens Dagblad. In Stax&Toine wil hij het graag nuanceren: "Als er sprake is van overlast, kunnen we wel optreden. In die zin is het niks nieuws."

"De krantenkop miste wat nuancering", legt Paulissen uit. "Wat ik gezegd heb: we treden tijdens oudjaarsnacht op tegen excessen. Op het gebied van openbare orde, vuurwerk en COVID-19. Toen vroeg de journalist: 'Dus 10 man in een woning, daar doet de politie niks aan?' Daarop zei ik dat ik dat wel een exces vind. Zeker in deze tijd. Maar wij gaan die nacht niet overal onze neus tegen het raam drukken om te kijken of er meer dan twee mensen op bezoek zijn."

Coronawet

De tijdelijke coronawet is op 1 december officieel in werking getreden. Daarin staat dat vanwege het huisrecht, "de regering ervoor heeft gekozen om woningen (…) uit te zonderen." Kortom: de politie mag niet achter de voordeur kijken. "Dat klopt", geeft Paulissen toe. "Als je formeel kijkt, kunnen we niks."

"Maar als je kijkt naar de afgelopen maanden, dan hebben we al veel situaties gehad waarbij we toch aanbellen en uitleggen dat dit niet de bedoeling is. We zien dat veel mensen daar wel gehoor aan geven. Als er sprake is van overlast, kunnen we wel optreden. In die zin is het niks nieuws."

'We lopen er niet aan voorbij'

"We letten tijdens oud en nieuw primair op de openbare orde, de excessen op het gebied van COVID-19, feestjes. Maar als er veel mensen in een huis zitten, en we lopen er tijdens een melding tegenaan, dan lopen we er niet aan voorbij. Dat is de kern van mijn boodschap geweest", aldus Paulissen.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie