Binnenland
AVROTROS

'We moeten niet halsoverkop de scholen sluiten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We moeten niet halsoverkop de scholen sluiten'

Het Red Team, de onafhankelijke groep experts die het RIVM en OMT van advies voorzien, pleit ervoor om na te denken over een sluiting van de scholen. Met een oplopend aantal besmettingen binnen de schoolmuren is open blijven een te groot risico, vindt onder meer Red Team-lid Wim Schellekens. Oud-Kinderombudsman Marc Dullaert ziet het anders: schoolsluiting moet een uiterste maatregel zijn. Eerst is duidelijkheid over de cijfers nodig.

Dullaert benadrukt daarbij de gevolgen die een sluiting kan hebben. "De vorige lockdown heeft laten zien dat het grote gevolgen heeft voor kinderen. Uit onderzoek bleek dat het aantal depressieve klachten onder kinderen enorm toenam."

Van de radar

"Daarnaast zie je dat vooral kinderen uit kwetsbare gezinnen een leerachterstand oplopen", gaat Dullaert verder. "En erger nog: we zagen een forse toename van huiselijk geweld. Sommige kinderen verdwenen van de radar."

Ook leerlingen zelf zien een sluiting vooralsnog niet zitten, merkt verslaggever Roos Oosterbaan op een schoolplein in Amsterdam. "Ik had geen zin meer om iets te doen voor school, ik raakte geïrriteerd", zegt een middelbare scholier over de eerste lockdown. Verderop klinkt eenzelfde geluid: "Ik dacht dat het leuk zou zijn, maar eigenlijk was het niet leuk."

Begrip voor kabinet

Red Team-lid Schellekens erkent de nadelen van een sluiting van de scholen, maar benadrukt de gevaren van open blijven. "De besmettingscijfers zijn zo hoog, dus je zou het moeten overwegen. Ik heb alle begrip voor het kabinet als ze zeggen 'we doen het niet'. Maar dan moeten we ons realiseren dat dat consequenties heeft. Dan gaan de besmettingen door."

Om die reden worden er in het buitenland al maatregelen genomen, in onder meer Wales en Israël. "In Israël is de tweede golf begonnen vanuit de scholen, dat bleek uit het bron- en contactonderzoek."

Meer bewijs

Dullaert wil eerst meer bewijs zien. "Draconische maatregelen moeten op feiten gebaseerd zijn. Scholen zijn belangrijke brandhaarden, zegt Schellekens, maar het OMT is het daar niet mee eens. Als je zo’n maatregel neemt, moet je het eens zijn over de cijfers."

De voorzitter van KidsRights ziet nog andere mogelijkheden voordat de scholen dicht zouden moeten. Zo noemt Dullaert het aanscherpen van de maatregelen op de scholen, maar ook het testbeleid moet anders. "Het aantal tests op scholen moet eerst eens omhoog."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie