Binnenland
WNL

Commissaris van de Koning Jaap Smit tegen Westland en Rita Verdonk: 'Luister naar de wet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Commissaris van de Koning Jaap Smit tegen Westland en Rita Verdonk: 'Luister naar de wet'

Jaap Smit, de commissaris van de Koning in Zuid-Holland, roept de gemeente Westland op om zich aan de wet te houden. Hij vindt het "onvoorstelbaar" dat Westland zich blijft verzetten tegen de spreidingswet, die onlangs door de Eerste Kamer werd aangenomen. Dat zegt Smit in het radioprogramma Sven op 1.

De Westlandse gemeenteraad bespreekt woensdagavond een motie over de spreidingswet. De coalitiepartijen Westland Verstandig, GemeenteBelang Westland en VVD en de oppositiepartijen LPF en Forum voor Democratie willen met hun motie hun zorgen uitspreken over de gevolgen van de vorige week aangenomen wet.

Ze roepen het college op om de Tweede Kamer en het demissionaire kabinet te laten weten dat "de invulling van de nieuwe wetgeving niet inpasbaar is binnen de gemeente Westland". Al voordat de Eerste Kamer afgelopen dinsdag instemde met de spreidingswet, kwam vanuit de Westlandse raad het signaal dat de gemeente de nieuwe wet niet kan en wil uitvoeren.

Volgens Smit heeft de gemeente weinig te kiezen, nu de wet is aangenomen. "De staatssecretaris kan komen met een opdracht en die wettelijk afdwingen. Dat is hoe de zaak in elkaar zit", zegt de commissaris van de Koning.

Jaap Smit (Commissaris van de Koning): 'Houding van het Westland onvoorstelbaar' (30 januari 2024) - Sven op 1

Houding Westland 'onvoorstelbaar'

Tot november krijgen lokale overheden de tijd om plannen te maken over hoe de opvang van asielzoekers geregeld moet worden. "Daarvoor heb ik een provinciale regietafel, die regelmatig bij elkaar komt", vertelt Smit. "We zullen met elkaar op zoek moeten naar hoe we in Zuid-Holland gaan voldoen aan de opgave die er ligt."

"Dan is aan iedere gemeente de vraag: welke bijdrage kun jij leveren?", benadrukt hij. Ook Westland moet meedoen, hoewel die gemeente daar geen zin in heeft. Smit: "Ik heb de houding van het Westland 'onvoorstelbaar' genoemd, omdat ik denk: je kunt het wel roepen, maar je met als welke gemeente dan ook aan de wet gebonden. Daar gaat het nu om."

Haags raadslid voor Hart voor Den Haag Rita Verdonk riep in Den Haag op tot verzet tegen de spreidingswet, naar voorbeeld van het Westland. Maar ook Den Haag heeft zich gewoon aan de wet te houden, zegt de cvdK tegen Verdonk. "Neem deze woorden ter harte."

'Maatschappelijk grote opgave'

Smit begrijpt naar eigen zeggen "heel goed" dat de opvang van asielzoekers "een beladen en maatschappelijk grote opgave" is. "Ik heb mij ook regelmatig uitgelaten over de enorme opgave die met name in Zuid-Holland neergelegd wordt. Ik snap wel. Maar we zullen met elkaar onze verantwoordelijkheid moeten nemen, dat zie ik ook en dat heb ik ook te zeggen."

Hij herhaalt nog één keer: "Realiseer je dat jij als gemeente dan ook aan de lat staat om een bijdrage te leveren, zoals we dat ook doen met het huisvesten van statushouders."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie