Binnenland
AVROTROS

Boris Dittrich over speech Van Duin: 'Emancipatie is geen rustig bezit'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Boris Dittrich over speech Van Duin: 'Emancipatie is geen rustig bezit'

André van Duin stal gisteren de harten van vele kijkers tijdens zijn speech op de Dam. Hij stond stil bij de vrijheid van homoseksuelen in Nederland. Maar hoe is het gesteld met de ontwikkeling en acceptatie van LHBTI+'ers?

Boris Dittrich zet zich als senator in de Eerste Kamer al jarenlang in voor de rechten van minderheden. In Blok&Toine reageert hij op de speech van Van Duin: "Emancipatie is geen rustig bezit."

Dittrich vond de toespraak van Van Duin erg indrukwekkend. "Ik heb nog nooit gehoord dat iemand de bijeenkomst bij het homo-monument op de Dam aan de orde stelt. Voor het grote publiek is het belangrijk om te weten dat ook homo's hebben geleden in de Tweede Wereldoorlog."

Nuance is nodig

André Van Duin was positief over de rechten van homo's in Nederland, maar volgens Dittrich past daar een genuanceerd antwoord tegenover. "Wanneer je het vergelijkt met 25 jaar geleden is er enorm veel ten goede veranderd, zoals de wet gelijke behandeling en de openstelling van het huwelijk. Maar er is nog steeds discriminatie in Nederland aan de orde wanneer bijvoorbeeld twee mannen of vrouwen hand in hand op straat lopen."

Veel hetero koppels denken daar waarschijnlijk niet over na, vertelt Dittrich. "Dan pak je vaak de hand of je zoent de partner bij de trein, maar voor LHBTI'ers is dat vaak anders."

Negatief gedrag

EenVandaag deed onderzoek naar de acceptatie van LHBT'ers. Hieruit bleek in 2019 dat 37% van de duizenden ondervraagden negatief gedrag door hun geaardheid ondervond. Boris Dittrich vindt dat er de afgelopen jaren veel vooruitgang is geweest. "Zo is bijvoorbeeld de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer, Vera Bergkamp, lesbisch en moeder van kinderen en is nieuw Kamerlid Lisa van Ginneken transvrouw."

Van Ginneken kan een rolmodel zijn voor jongeren die nog in de kast zitten en zich bedreigd voelen door hun omgeving, stelt Dittrich. Toch komt Nederland er vergeleken met New York, waar Dittrich heeft gewerkt, relatief goed van af. "We hoeven niet ontevreden te zijn, maar we hoeven niet op onze handen te zitten. Emancipatie is geen rustig bezit."

Boris Dittrich over de toespraak van Andre van Duin: 'Emancipatie is geen rustig bezit'

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie