Binnenland
AVROTROS

Nederlandse huizen straks onder water? 820.000 nieuwe woningen in risicogebieden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse huizen straks onder water? 820.000 nieuwe woningen in risicogebieden

In Nederland worden de komende jaren zo’n 820.000 woningen gebouwd in gebieden waar risico is op onder meer overstromingen en bodemverzakking. Dat staat in een nieuw rapport van Deltacommissaris Glas.

Video niet beschikbaar

Van de in totaal 1 miljoen te bouwen woningen ligt dus het grootste deel in gebieden waar mogelijk veiligheidsrisico’s komen. "Bijvoorbeeld veenpolders, waar de grond zakt, rondom Gouda. Maar ook in de provincie Utrecht speelt het, en op veel meer plekken."

Rechtszaak

De overheid heeft wel een plicht om ervoor te zorgen dat haar inwoners veilig kunnen wonen. Moeten we daar dan nog wel bouwen? Of op andere manieren?

"Je zadelt de volgende generatie op met kwetsbare plekken, dus we moeten eigenlijk regels opstellen waar je wel en niet mag bouwen, dat zegt het rapport ook", zegt hoogleraar klimaatverandering Pier Vellinga.

Venetië 2.0?

Maar ook nieuwe manieren van bouwen zouden een optie kunnen zijn. "Denk bijvoorbeeld aan Venetië, daar is het zo ingericht dat bijvoorbeeld kelders onder water kunnen staan zonder al te grote problemen. Drijvend bouwen zou dus een idee kunnen zijn, al is dat wel duur", zegt Vellinga.

Ook is het een idee om onze voorkeuren eens onder de loep te houden. "Want er zijn genoeg plekken waar je nog kan bouwen en waar het wél veilig is: in Brabant, grote delen van Gelderland en Drenthe. En zelfs nog stukken in Noord-Holland", zegt Vellinga.

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie