Binnenland
EO

Commandant der strijdkrachten: 'Krijgsmacht niet geholpen met invoeren dienstplicht'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Commandant der strijdkrachten: 'Krijgsmacht niet geholpen met invoeren dienstplicht'

Defensie moet veel meer midden in de samenleving staan, maar de dienstplicht moet niet opnieuw worden ingevoerd. Dat

Onno Eichelsheim over het Nederlandse leger en de oorlog in Oekraïne

Eichelsheim kijkt met jaloezie naar Scandinavië, waar jongeren veel eerder gerekruteerd worden voor het leger. Men heeft daar veel minder problemen om personeel te werven. Zweden, bijvoorbeeld, selecteert ieder jaar 4000 jongeren om een opleiding te volgen. Vanaf september wordt iets dergelijks ook in Nederland ingevoerd, het zogenoemde 'dienjaar'. "Jongeren kunnen voor een jaar bij de krijgsmacht werken, zodat ze ervaring kunnen opdoen en kunnen zien hoe mooi de organisatie is", vertelt hij.

Nu is het nog een kleine groep, maar als het aan Eichelsheim ligt wordt het uitgebreid. "Je kunt het aantal mensen uitbreiden, maar ook jongeren eerder benaderen met de vraag of zij niet voor een bepaalde periode bij Defensie willen dienen", vertelt hij. Die jongeren hoeven niet de rest van hun carrière bij het leger te zitten, maar het kan wel leiden tot een grote poel van mensen die eventueel in tijden van crisis kunnen gerekruteerd, vertelt de CdS. "Dan krijg je een opschaalbaar model", vertelt hij. Dit heeft volgens hem veel meer nut dan de algemene dienstplicht.

Ruimte

Defensie heeft niet alleen mensen nodig, maar ook ruimte, benadrukt Eichelsheim: "We hebben ruimte nodig om te vliegen, om te varen en om te oefenen." Dat wordt 'een vraagstuk' voor de komende jaren, denkt hij, ook als het bijvoorbeeld stikstofruimte betreft. Hij roept de politiek op om Defensie dit te gunnen. "Nu de krijgsmacht gaat groeien, gaan we echt niet genoeg ruimte krijgen. Daar moeten echt maatregelen op worden genomen."

Bang voor de toekomst is Eichelsheim echter niet, ook niet in deze spannende geopolitieke tijden. "Ik heb vertrouwen in ons bondsgenootschap en onze krijgsmacht."

Onno Eichelsheim over het Nederlandse leger en de oorlog in Oekraïne (8 augustus 2023) - Dit is de Dag

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie