Binnenland
MAX

Waarom jouw supermarkt mogelijk dicht is met Kerst: 'Principes steeds belangrijker'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom jouw supermarkt mogelijk dicht is met Kerst: 'Principes steeds belangrijker'

Jarenlang was de trend dat steeds meer supermarkten de deuren openen op Kerst. Maar nu krabbelen sommige winkels terug; de eigenaar van de Plus in Winschoten zegt dat het niet uit kan en hij gunt zijn personeel ook een vrije Kerst. "Klanten waarderen principes, maar dicht blijven is ook een risico dat vaste klanten op de langere termijn naar de concurrent gaan", zegt retaildeskundige Tom Kikkert.

"De kosten zijn een reden om de deuren dicht te houden. Het personeel verdient met Kerst extra. Dat moet je op Eerste Kerstdag terugverdienen, terwijl klanten dan vaak alleen kopen wat ze nog vergeten zijn en niet hun grote boodschappen doen", legt Kikkert uit. Bovendien is het al lastig om personeel te vinden, dus je wil je mensen ook behouden. Dan kan vrij zijn met Kerst een soort bonus zijn, vertelt hij.

Principes

Bovendien spelen principes mee, ziet Kikkert: "Een goed voorbeeld is Dille & Kamille, die de deuren gesloten houdt op Black Friday. Zij zeggen als winkel dat ze ergens voor staan, dus echt maatschappelijke principes. En met Kerst kan dat ook, bijvoorbeeld door als winkel te zeggen dat je familie of Kerst belangrijk vindt. Dan geef je aan dat je er graag wil zijn voor families." Ook Hoogvliet heeft al aangegeven Eerste Kerstdag dicht te blijven om die reden.

Verleiden

Maar er zit ook een risico aan niet open gaan, ziet Kikkert. Want alles draait om marktaandeel. Want supermarkten zijn constant bezig met proberen klanten te verleiden om juist bij hen te komen winkelen. "Klanten houden graag vast aan routine. Je weet waar de karretjes staan, waar welke producten staan. Dan weet de supermarkt; je blijft hier waarschijnlijk komen", legt Kikkert uit. En dan kan open of dicht zijn met Kerst zomaar een onderbreking van die routine zijn. "Als mensen dan ineens bij de andere supermarkt boodschappen doen, ontdek je misschien dat daar andere producten zijn, dat je daar ook de weg weet en graag voortaan daar komt." De deuren dichthouden kan er dus ook voor zorgen dat je klanten bij de concurrent die wel open is gaan winkelen.

Inslaan

De handigste tip? Zorg dat je als consument gewoon je spullen voor Kerst al in huis hebt. Dat scheelt een hoop stress en veel supermarkten zijn voor deze feestdagen ook langer open.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie