Binnenland
BNNVARA

Een jaar na het Scheveningse surfdrama: 'Surfen verbindt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een jaar na het Scheveningse surfdrama: 'Surfen verbindt'

Een jaar geleden verongelukten bij Scheveningen in een woest schuimende zee vijf surfers. Een zesde surfer kon ternauwernood worden gered tijdens een moeizame reddingsactie. Het was een grote klap voor de surfgemeenschap, vertelt nachtburgemeester en surfer Pat Smith in Dijkstra en Evenblij ter plekke.

Ter plekke in Scheveningen: een jaar na het surfdrama - Dijkstra & Evenblij ter plekke

11 mei 2020 was Pat Smith een stuk gaan hardlopen. Toen hij thuiskwam, had hij 70 gemiste oproepen, berichtjes met de vraag of hij was gaan surfen die dag, en of hij iets van zich kon laten horen. Smith wist dat het foute boel was en is gelijk naar The Shore gegaan, de uitvalsbasis voor de surfgemeenschap in Scheveningen. Eenmaal daar was de reddingsactie nog in volle gang.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De enige overlevende

Sander Kuipers is vrijwilliger bij de KNRM en wordt vaker door de kustwacht opgeroepen, "maar je hoorde gelijk aan de intonatie dat het niet goed was." Met een aantal aanwijzingen is Kuipers met een aantal anderen erop uit gegaan met de boot en zien ze al gauw één jongen liggen. Naar hoeveel surfers ze zochten, wisten ze niet. "Tot op de volgende ochtend was het onduidelijk om hoeveel jongens het ging", vertelt Kuipers.

De reddingsactie is riskant en op den duur moet Kuipers in de kleinere boot waarin hij zit de actie staken. Juist op het moment dat zij rechtsomkeert willen maken, zien ze een hand boven het water uitkomen. "Gelijk er naartoe: dat was de enige overlevende", zegt Kuipers.

'De zee moet je leren kennen'

Vijf zeer ervaren surfers zijn verongelukt. Het had de besten kunnen overkomen, en het is de besten ook overkomen. "Dat geeft maar aan dat je je niet kunt verzetten tegen de zee. En je moet je goed trainen om te snappen hoe dat werkt want je kunt niet zo de zee in rennen zonder ervaring. Daarom denk ik dat het belangrijk is om het verhaal ook te vertellen, wat deze jongens ook vertelden: de zee moet je leren kennen", aldus Smith.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Terug het water in

De surfgemeenschap is heel hecht. Dus toen de enige overlevende van het ongeluk twee dagen later weer de zee in wilde, ging Smith met een groep andere met hem mee om hem te steunen. "Surfen verbindt", zegt Smith. "Hij zei, 'ik wil het beest in de ogen kijken, anders ga ik er nooit meer in'. Dus toen zijn we met een groepje meegegaan."

Om je angst te overwinnen is het ook een goede eerste stap naar verwerken om juist de zee weer in te gaan, volgens Smith: "Je deelt met elkaar een passie en een bepaalde knowhow van een stuk natuur. De gemeenschap is heel hecht, dus als iemand zoiets zegt, dan ga je mee. Maar je ligt natuurlijk op een andere manier in het water dan dat het normaal was."

Dijkstra en Evenblij Ter Plekke

Erik Dijkstra en Frank Evenblij nemen het nieuws van de afgelopen week door. Dat doen ze vanaf een plek ergens in Nederland die in het nieuws is geweest. Met live gasten, reporter Mai Verbij, diverse rubrieken en verrassende onderwerpen. Je hoort ze elke zondagavond tussen 20:00 en 22:00 op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie