Binnenland

Oud-omroepster Léonie Sazias op twee bij 50Plus

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-omroepster Léonie Sazias op twee bij 50Plus

[NOS] Oud-tv-presentatrice Léonie Sazias staat voor de komende verkiezingen op nummer 2 op de kandidatenlijst van 50Plus. Vakbondsvrouw Corrie van Brenk staat op 4 en oud-Telegraaf journalist Emile Bode op 7. Henk Krol is opnieuw lijsttrekker.

Krol presenteerde de kandidaten in perscentrum Nieuwspoort, samen met partijvoorzitter Jan Nagel. Volgens Krol hebben alle kandidaten beloofd dat ze bij een eventuele breuk met de nieuwe fractie hun zetel ter beschikking zullen stellen en geen 'zetelroof' zullen plegen door op eigen houtje verder te gaan.

Sazias is onder meer bekend van het televisieprogramma Dierenmanieren. Van 2008 tot 2012 presenteerde ze het televisieprogramma Tijd voor Max. De politiek is geen onbekend terrein voor haar. Ze zit al tien jaar in de gemeenteraad van Hilversum en is sinds 2010 fractievoorzitter voor de lokale partij Hart voor Hilversum.

Op nummer drie staat oud-staatssecretaris van Financiën Martin van Rooijen. Hij was eerder Tweede Kamerlid voor het CDA.

Eerste tien kandidaten 50Plus:

1. Henk Krol (66 jaar)

2. Léonie Sazias (59 jaar)

3. Martin van Rooijen (74 jaar)

4. Corrie van Brenk (56 jaar)

5. Gerrit Jan Pieter van Otterloo (67 jaar)

6. Simon Geleijnse (42 jaar)

7. Emile Bode (62 jaar)

8. Wilma Schrover (56 jaar)

9. Maurice Koopman (73 jaar)

10. Rob de Brouwer (71 jaar)

Op nummer vier staat FNV'er Corrie van Brenk. Zij was de laatste voorzitter van AbvaKabo FNV tot de ambtenarenbond opging in vakbond FNV. Voor de PvdA was ze gemeenteraadslid in De Bilt. "Ik zie dat het alleen over geld gaat en niet over mensen", zei de vakbondsvrouw bij haar presentatie bij 50Plus.

Een andere opvallende naam is die van journalist Emile Bode. Hij was jarenlang chef van de parlementaire redactie van de Telegraaf. "Na 15 maart 2017 kan 50Plus een serieuze coalitiepartner zijn. Dan zal het hoongelach verstomd zijn", zei de nieuwe binnenkomer op plek zeven.

In de peilingen is 50Plus aan een geleidelijke opmars bezig. De partij zou op 7 tot 11 zetels kunnen rekenen.

Ster advertentie
Ster advertentie