Binnenland
EONOS

Olympische historie met Frank Heinen: Ross Rebagliati

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Olympische historie met Frank Heinen: Ross Rebagliati

Wie naar www.rossgold.com surft, belandt in een soort online walhalla voor blowers die wel eens wat anders willen. In Ross’ Gold kun je meer soorten hasj vinden dan je wist dat er bestonden, en elk brokje ligt in een witte, klinische omgeving. De winkel houdt het midden tussen een coffeeshop met een vloer die je bij iedere stap aan de planken vastzuigt en zo’n klinische ruimte waar je iPads kunt kopen, of je kies kan laten trekken.

Wacht, de oprichter en eigenaar legt het zelf even uit (3:16-3:32):

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Precies twintig jaar gelden werden de Winterspelen voor het eerst opengesteld voor snowboarders. In Nagano ging de eerste gouden medaille naar een jongen met een Italiaanse naam uit een Canadees dorpje. Ross Rebagliati was er zelf beduusd van.

Een dag later was hij zijn medaille al kwijt. Bij een dopingtest werd vastgesteld dat Ross een THC-gehalte in zijn bloed had van 17,8 nanogram per milliliter. Ongeveer de hoeveelheid die je in je bloed hebt nadat je naar een Bob Marley-cd hebt geluisterd. Conclusie: Rebagliati had, kortom, geblowd terwijl dat niet mocht.

Japans politiebureau

32 uur lang was Ross Rebagliati geen Olympisch kampioen. Hij werd naar een Japans politiebureau gebracht en ondervraagd. Het waren verwarrende tijden, ook voor oma Rebagliati, die in de war raakte toen iedereen het steeds maar over ‘positief’ had (4:03 – 4:06):

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ross’ THC-gehalte was te laag om dat allemaal relaxed te ondergaan, maar na die 32 uur kwam er witte rook uit Lausanne. Wat bleek: ze waren bij het IOC vergeten marihuana op de dopinglijst te zetten.

Na die Spelen mocht Ross Rebagliati in elke studio komen uitleggen dat hij lang voor Nagano al met blowen was opgehouden. Die nanogrammetjes, ja, die moesten tijdens een feestje zijn bloed in zijn gewaaid.

Ross' Gold

Na zijn sportieve loopbaan liet Rebagliati eerst fijn wat zorgvuldig gespaard snowboardgeld verdampen in de huizenbubbel, om vervolgens terug te keren naar zijn oude liefde. Ross pafte er sinds het eind van zijn carrière al stevig op los, en in 2013, het jaar dat marihuana alsnog op de antidopinglijst belandde, begon hij Ross’ Gold. Medische cannabis, en ‘medisch’ moet je zo breed mogelijk interpreteren.

Wie bij Ross een brokje hasj komt uitzoeken, kan kiezen tussen Goud, Zilver of Brons. En er is Private Reserve, een soort limited edition-stuff, geteeld door de opperstoner zelf.

De planning van Canada’s premier Trudeau is om marihuana vanaf juli helemaal te legaliseren. Die dag zal Ross Rebagliati voor de tweede keer goud winnen. Dit keer niet ondanks het spul, maar dankzij.

Vanavond vanaf 20.30 uur in Langs de Lijn En Omstreken meer over de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea.

Ster advertentie
Ster advertentie