Binnenland
AVROTROS

NPO Radio 1-presentator Mischa Blok over adoptierapport: 'De excuses van de minister raakten mij'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. NPO Radio 1-presentator Mischa Blok over adoptierapport: 'De excuses van de minister raakten mij'

Nederland stopt voorlopig met adopties uit het buitenland. Daartoe heeft de regering besloten na een pittig rapport van commissie-Joustra waaruit bleek dat de Nederlandse overheid al sinds de jaren 60 wist van misstanden in de wereld van adoptie, zoals kinderhandel en kinderdiefstal. NPO Radio 1-presentator Mischa Blok, zelf geadopteerd uit Zuid-Korea, is blij met dit besluit, vertelt ze in Stax&Toine.

Video niet beschikbaar

Dat er veel adoptieverhalen zijn die niet kloppen, daar weet Mischa Blok alles van. Toen zij 2,5 jaar oud was werd ze vanuit een kindertehuis in Zuid-Korea geadopteerd. In haar adoptiedocument stond dat ze te vondeling was gelegd. "Er stond dat mijn vader en moeder onbekend waren. De enige informatie die ik had was een briefje dat op mijn jas gespeld zat met mijn naam en geboortedatum."

Adoptie

Enkele jaren geleden besloot Mischa in haar verleden te duiken. Ze zocht naar de antwoorden op de vragen over haar ontstaansgeschiedenis. Het verhaal bleek heel anders in elkaar te steken dan zij jarenlang dacht. "Van de Koreaanse adoptieorganisatie kreeg ik al snel te horen dat er een schaduwdocument was. Ik was door mijn vader naar het kindertehuis gebracht. Door mijn vader en zijn nieuwe vrouw die op dat moment zwanger was van hun eerste kind samen."

Waarom is er valse informatie gegeven in haar adoptiedocument geschreven, vraagt Mischa zich af. "Het enige wat ik me kan bedenken is dat je als adoptiekind nooit je biologische ouders kunt terugvinden. Het was voor mij erg schokkend. Ik weet niet of mijn biologische moeder er vanaf wist. Heeft ze ermee ingestemd of is het gebeurd zonder dat ze er vanaf wist?"

Ontstaansgeschiedenis

Volgens Mischa is informatie over je ontstaansgeschiedenis ongelooflijk belangrijk: "Het is je basisverhaal. Waar kom je vandaan? Waar ben je opgegroeid? Ik heb het zelf als heel heftig ervaren dat dat verhaal bij mij gebaseerd bleek op een leugen."

Een zoektocht naar je eigen adoptieverhaal is ontzettend lastig. Daarom komt er, naar aanleiding van het advies uit het rapport, een landelijk expertisecentrum. Dat centrum gaat geadopteerden helpen bij de zoektocht. "Met mij zijn er vele andere geadopteerden die met vragen blijven zitten waar je nooit antwoord op zal krijgen. Ik ben nog steeds bezig ben met die zoektocht. Het is lastig om dat in je eentje te doen. Het heeft met dna te maken, je moet met tolken werken, je moet de instanties goed kunnen vinden in zo'n land. Ik ben heel blij dat geadopteerden daar voortaan bij geholpen zullen worden."

Erkenning

Demissionair minister Dekker bood vandaag namens de Nederlandse overheid zijn excuses aan. Al sinds de jaren 60 is bekend bij de overheid dat er sprake is van misstanden rondom adoptie. Toch heeft de overheid er al die jaren niks aan gedaan. Mischa is blij dat Dekker zijn excuses heeft aangeboden.

"Eerst dacht ik, wat heb je eraan? Maar toen ik het vanmorgen hoorde raakte het me toch wel. Het is toch een soort van erkenning dat de Nederlandse overheid zegt dat er veel fouten zijn gemaakt en dat ze hadden moeten ingrijpen. Dat is toch wel heel belangrijk voor deze groep waartoe ik ook zelf behoor. Beter laat dan nooit."

Geen nieuwe adopties meer uit het buitenland

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie