Binnenland
EO

'Het is nog maar afwachten of Shell-uitspraak écht effect gaat hebben'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het is nog maar afwachten of Shell-uitspraak écht effect gaat hebben'

Energiedeskundige Remco de Boer betwijfelt of de uitspraak in het Shell-proces veel positief effect gaat hebben op het milieu. Milieudefensie, die de zaak aanspande, hoopt een domino-effect te gaan veroorzaken, maar De Boer is bang dat er niet gaat komen, zegt hij in Dit is de Dag. "Je hoopt dat het gaat gebeuren, dat domino-effect, maar dat is nog maar afwachten."

Remco de Boer, Mark van Baal en Mohammed Chahim in Dit is de Dag

De Boer, maker van de podcast Studio Energie vindt dat Milieudefensie een 'beperkt Westers perspectief' heeft. De organisatie hoopt dat Shell het roer omgooit, maar als dat al gebeurt, is dat niet genoeg, denkt hij. "We hebben het hier over relatief nette oliebedrijven. Er zijn ook bedrijven in de rest van de wereld, bijvoorbeeld in China, en die gaan het niet doen", zegt hij.

Toch vindt hij de uitspraak van de rechter, die woensdag bepaalde dat Shell sneller CO2-uitstoot moet beperken, 'baanbrekend'. "Het is een markering in de geschiedenis, maar of het beklijft is nog maar de vraag."

Wereldwijd effect

Mark van Baal, oprichter van de stichting Follow This en aandeelhouder van Shell is een stuk minder pessimistisch. "Dit gaat wereldwijd effect hebben. Dit is niet alleen belangrijk voor Shell of voor de olie-industrie maar voor de hele wereld", zegt hij. Hij wijst op het Parijs-akkoord, waar Shell zich volgens haar aandeelhouders aan moet houden. "De rechter zegt: jullie kunnen je nergens meer achter verschuilen, je kunt geen vage belofte voor 2050 meer doen, je moet nú aan de bak." Iedereen moet z'n steentje bijdragen, vindt hij, ook Shell.

Volgens Van Baal moet Shell de leiding nemen. "Ze moeten laten zien dat er wél geld te verdienen is met duurzame energie. Dat je de energietransitie wél kunt versnellen in plaats van altijd op de rem te staan, dan gaan aandeelhouders dat waarderen en gaan andere grote bedrijven volgen", stelt hij. "We hebben een paar grote bedrijven nodig die de leiding nemen, laat Shell dat dan zijn", vindt hij.

Ster advertentie
Ster advertentie