Binnenland
WNL

VVD-Kamerlid Brekelmans noemt debat over onderzeeërs 'politiek statement' SGP

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD-Kamerlid Brekelmans noemt debat over onderzeeërs 'politiek statement' SGP

VVD-Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans vindt het vreemd dat de Tweede Kamer vandaag op initiatief van de SGP debatteert over de vraag wie de nieuwe onderzeeërs voor Defensie mag bouwen. Het debat is "een politiek statement" van de SGP, zegt Brekelmans in Sven op 1.

Na bijna tien jaar bakkeleien hakt het demissionaire kabinet vrijdag een knoop door over de megaorder ter waarde van vier tot zes miljard euro. Haagse bronnen melden aan RTL Nieuws dat de opdracht gaat naar de Franse Naval Group. Het Nederlandse Damen trok samen met het Zweedse Saab op om de opdracht binnen te halen, maar vist vermoedelijk achter het net.

Op initiatief van de SGP gaat de Tweede Kamer vanavond met staatssecretaris Van der Maat (Defensie) in debat. Leider van die partij Chris Stoffer benadrukte vanochtend in Goedemorgen Nederland dat hij vindt dat het geld moet worden uitgegeven bij Nederlandse bouwers. Maar of de order daadwerkelijk naar de Fransen gaat, wordt pas vrijdag duidelijk.

Brekelmans denkt dat SGP het debat heeft aangevraagd om "een politiek statement te maken". Hij benadrukt dat het parlement in een eerder debat zijn wensen kenbaar heeft gemaakt aan het kabinet. "Die heeft het kabinet als het goed is meegenomen in het hele traject", zegt de VVD'er. "Je kunt niet een dag of twee dagen voor de beslissing valt, net doen alsof nu het moment is om dat debat te voeren."

Luister deze uitzending terug als podcast - Sven op 1 - Sven op 1

'Valse tegenstelling'

Een eventueel nieuw debat kan pas gevoerd worden als duidelijk is voor wie het kabinet heeft gekozen, zegt Brekelmans. "Dan kunnen we ook zien of het kabinet de wensen van de Kamer heeft meegenomen." Hij vindt bovendien dat er een "valse tegenstelling" wordt geschetst door de SGP. "De VVD en een hoop andere partijen hebben gezegd: op welke bouwer de keuze ook valt, het is van belang dat de Nederlandse industrie zwaar betrokken wordt."

Brekelmans, die naar eigen zeggen niet weet welk werf er met de order aan de haal gaat, denkt dat het kabinet "onafhankelijk" kijkt welke bouwer het meest geschikt is om te voldoen aan de wensen voor de nieuwe onderzeeboten. Hij vindt het vandaag niet het moment om "een politiek oordeel" te vellen over die beslissing. "Dat moeten we doen als de onderbouwing er ligt."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie