Binnenland

Om kosten te besparen boekte D-reizen tickets om en bedroog daarmee klanten en touroperators

AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Om kosten te besparen boekte D-reizen tickets om en bedroog daarmee klanten en touroperators

Het failliete D-reizen probeerde vlak voordat het failliet ging touroperators en de SGR te bedriegen door onverzekerde vliegtickets om te zetten in pakketreizen. Daarmee werden klanten aangezet tot gesjoemel, blijkt uit onderzoek van EenVandaag.

D-reizen bood klanten die geld terugwilden voor hun tickets vlak voor het failliet gaan een pakketreis aan. Pakketreizen werden namelijk wél verzekerd bij garantiefonds SGR. Het omzetten gebeurde niet incidenteel, maar bij vestigingen van D-reizen in het hele land.

'Oplichting'

Hendrik Noorderhaven, directeur bij EUclaim, staat slachtoffers van het faillissement van D-reizen bij en vindt het oplichting. De vliegtuigmaatschappijen beweren dat ze D-reizen hebben betaald. Maar klanten kregen het geld niet terug, maar werden gevraagd om de reis om te boeken, zodat het verzekerd was."

"Het is een alternatief voor het maken van een valse boeking die nooit uitgevoerd zou worden, zegt Noorderhaven. "Want we hebben bij meer dan 10 kantoren door het hele land dezelfde brieven gevonden waarin stond: 'dit kunt u doen om uw geld veilig te stellen'. Als er zoiets staat over geld, dan doe je dat als klant."

Rechtszaak

Klanten hadden echt het geld terug moeten vragen en moeten krijgen, zegt Noorderhaven. "Dat moet nu via een rechtszaak." De touropperators waarbij deze klanten nu een pakketreis hebben geboekt, werden nooit betaald. "Maar die reis zal alsnog uitgevoerd moeten worden."

D-reizen zegt zelf dat er geen richtlijnen waren om dit beleid op deze manier uit te voeren en zegt dat medewerkers juist meedachten met de klanten. "Maar als je zegt dat het niet van boven werd geregeld, hoe kan het dan dat bij meerdere kantoren in het land dezelfde brief is gestuurd naar klanten. Dit soort kantoren worden heel duidelijk van bovenaf gestuurd", reageert Noorderhaven.

D-reizen bedroog klanten en touroperators door tickets op te boeken naar pakketreizen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie