Binnenland
NOSNTR

Politiehack bij berichtendienst Sky ECC: tientallen aanhoudingen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politiehack bij berichtendienst Sky ECC: tientallen aanhoudingen

Bij een landelijk politieactie zijn dertig mensen aangehouden en 75 huiszoekingen gedaan, heeft het Landelijk Parket bekendgemaakt. De politie deed de invallen vandaag in samenwerking met de FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst, nadat opsporingsdiensten versleutelde berichten via berichtendienst Sky ECC van verschillende criminele organisaties hadden weten te kraken. "Dit is een mokerslag voor de onderwereld", zegt Andy Kraag, hoofd van de Landelijke Recherche in Nieuws en Co.

Video niet beschikbaar

De invallen vonden plaats in het kader van een internationaal onderzoek met de naam Argus. Ook in België werden vandaag tientallen huiszoekingen en arrestaties verricht.

De politieacties in Nederland waren onder meer in Den Haag en Rotterdam. In Rotterdam zijn 28 vuurwapens in beslag genomen, zegt het OM. Bij eerdere acties in het kader van hetzelfde onderzoek werden volgens het OM duizenden kilo's drugs in beslag genomen en drugslabs ontmanteld.

Ernstige criminaliteit voorkomen

Sinds februari van dit jaar konden opsporingsdiensten meekijken met de berichten die verdachten verstuurden via Sky ECC. Daardoor konden "tientallen geplande ernstige geweldsdelicten, waaronder ontvoeringen, liquidaties en schietpartijen" worden voorkomen, zegt het Landelijk Parket in een persbericht.

Opsporingsdiensten en criminele organisaties zijn in een kat-en-muis-spel verwikkeld waar het versleutelde berichten betreft. Vorig jaar werd de dienst Encrochat gekraakt en offline gehaald. Vervolgens stapten criminelen over op Sky ECC, zegt het OM. In Nederland zouden tot nu zo'n 11.000 accounts actief geweest zijn. Het OM zegt dat de server van Sky ECC offline is gehaald.

Andy K raag

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.


Ster advertentie
Ster advertentie