Binnenland
EONOS

'Nederlandse clubs anticiperen niet goed op de transfermarkt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nederlandse clubs anticiperen niet goed op de transfermarkt'

Het seizoen is nog maar net begonnen en nu al is er chagrijn in Amsterdam. Na de uitschakeling in de Champions League tegen OGC Nice en de uitglijder in de eerste competitiewedstrijd bij Heracles Almelo richten fans van Ajax hun onvrede vooral op de directie. Het transferbeleid bij Ajax is één van de onderwerpen in het Sportforum in Langs de Lijn En Omstreken.

Sportforum op NPO Radio 1

In het Sportforum bespreken drie gasten iedere maandagavond van 21.30 uur tot 23.00 uur in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 de gebeurtenissen van de voorgaande sportweek. Dit keer zaten journalisten Arno Vermeulen (NOS), Mikos Gouka (Algemeen Dagblad) en John Volkers (de Volkskrant) aan tafel.

Davy Klaassen, Kenny Tete en Jaïro Riedewald waren al weg en nu dreigt Ajax ook nog Davinson Sánchez kwijt te raken. De portemonnee is daardoor flink gevuld, maar de selectie is dun en niet sterk genoeg, getuige de eerste weken. Net als het voorbije seizoen komt de reactie van Ajax op de transfermarkt te laat, vindt NOS-commentator Arno Vermeulen.

"Ze laten spelers gaan en dan verwacht je dat ze snel anticiperen. De transfer van die Kroaat (Mateo Barac, red.) mislukte, maar ze hadden blijkbaar geen adequate vervangers in beeld."

Nederlands probleem

Dat is een Nederlands probleem, denkt Mikos Gouka, journalist bij het Algemeen Dagblad. Hij refereert aan Feyenoord in 2014, dat destijds in de voorronde van de Champions League tweemaal verloor van Besiktas.

"Toen werd gekscherend gezegd dat Fred Rutten met de B1 speelde. Nederlandse clubs zijn blijkbaar niet in staat om snel te anticiperen. Dat Feyenoord daarin vorig seizoen wel slaagde, is de basis voor de titel geweest."

Dat Ajax, anders dan bijvoorbeeld Feyenoord, geen spelers weghaalt bij andere eredivisieclubs komt volgens Gouka doordat ze de eigen jeugd in Amsterdam beter vinden. "En daar hebben ze een punt. Over het algemeen vinden ze spelers uit de eredivisie bij Ajax niet goed genoeg."

Trainer Marcel Keizer pleitte eerder al voor de komst van ten minste twee verdedigers. Inmiddels is de Colombiaanse rechtsback Luis Orejuela vastgelegd. Een extra controleur op het middenveld is ook noodzaak, vindt Vermeulen.

"Want je moet ook kijken naar de verdeling. Je ziet in bepaalde wedstrijden, zoals tegen Nice, dat Ajax de behoefte heeft om op die positie te wisselen. Prettig als je daar iemand neer kan zetten die verdedigend kan denken en spelen.''

Ster advertentie
Ster advertentie