Binnenland

Job Cohen over nieuwe burgemeester Amsterdam: 'Mooi als het een vrouw wordt'

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Job Cohen over nieuwe burgemeester Amsterdam: 'Mooi als het een vrouw wordt'

Amsterdam is op zoek naar een nieuwe burgemeester. De vacature is gesloten, maar over de perfecte kandidaat wordt nog steeds gespeculeerd. Wie moet het worden? En wat maakt iemand geschikt? Job Cohen laat daar, met zijn tien jaar ervaring als burgemeester van de hoofdstad, zijn licht over schijnen bij EenVandaag. "Ik zou het wel mooi vinden als het een vrouw wordt."

De profielschets voor de nieuwe burgemeester is opgesteld in samenspraak met inwoners van Amsterdam. Cohen denkt dat dat een goede manier is geweest. "Hoe meer je van mensen hoort over wat ze belangrijk vinden, hoe meer je nog eens op ideeën kan komen."

Profielschets nieuwe burgemeester Amsterdam

In de door de Amsterdamse gemeenteraad opgestelde profielschets staat onder andere dat de nieuwe burgemeester een ervaren bestuurder moet zijn, met gevoel voor humor, transparantie en integriteit hoog in het vaandel heeft staan en een verbindend leider is die helder communiceert.

Wat moet je kunnen als burgemeester?

Wat is volgens Cohen nodig? "Het meest centrale punt is: je moet van mensen houden. Er zijn in Amsterdam zoveel verschillende mensen die van alles willen en doen. Dat moet je leuk vinden, om met mensen om te gaan." Toch zijn er verder nog veel dingen belangrijk in de functie, aldus Cohen. "Bestuurlijke ervaring is handig, politieke ervaring is handig, je moet goed met de gemeenteraad om kunnen gaan", zo noemt hij een aantal punten.

Waar zou de commissie vooral op moeten selecteren? "Het één is niet ontzettend veel belangrijker dan het ander", vindt Cohen. De commissie kan volgens hem het best een keuze maken gebaseerd op wat zij nu het belangrijkst vinden. "Je leert andere dingen ook terwijl je ermee bezig bent", zo spreekt Cohen uit ervaring. Het belangrijkste vind de oud-burgemeester dat de hele raad van Amsterdam achter de keuze staat.

Hoe staat Cohen tegenover een vrouw aan het roer in de hoofdstad? "We hebben zes of zevenhonderd jaar mannen gehad, dat is toch een beetje overdreven." Dat betekent volgens Cohen niet dat het niet toch een man mag worden, maar: "Ik zou het wel mooi vinden als het een vrouw wordt."

Over EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie