Binnenland

KNVB ontslaat Blind als bondscoach

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. KNVB ontslaat Blind als bondscoach

De KNVB heeft Danny Blind ontslagen als bondscoach van het Nederlands elftal. Assistent Fred Grim neemt zijn rol tijdelijk over.

Het ontslag is een gevolg van de dramatische 2-0 nederlaag die Oranje zaterdag leed tegen Bulgarije in de WK-kwalificatie.

Bij terugkomst in Nederland leek het doek al gevallen voor de 55-jarige Blind. Terwijl de spelers van Oranje met de bus naar de gym van het Olympisch Stadion vertrokken en de overige spelers zich opmaakten voor een training op de Toekomst bij Ajax, bleef Danny Blind achter voor overleg met KNVB-technisch directeur Hans van Breukelen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Commercieel directeur Jean Paul Decossaux zei in een toelichting met spijt afscheid te moeten nemen van Blind. Decossaux: "We hebben respect voor wat Danny betekend heeft voor ons en voor het elftal tijdens zijn dienstverband. Maar omdat de sportieve resultaten helaas zijn tegengevallen, en nu ook de kwalificatie voor het WK in Rusland moeizaam verloopt, voelen we ons helaas genoodzaakt afscheid van hem te nemen."

Tijdens een persconferentie in het Hilton hotel zondagavond om kwart over tien vertelde Decossaux dat hij eerst met technisch directeur Hans van Breukelen erover heeft gesproken en dat het besluit snel was genomen. Ook het gesprek met Danny Blind was van korte duur.

Volgens Decossaux ging het na de tegenslagen rond de kwalificatie van het EK afgelopen jaar juist weer veel beter met de Oranje ploeg. Tot gisteravond. "We herkenden niets in de opbouw waar we mee bezig waren. En dan moet je op een gegeven moment ingrijpen." Dat er zo snel een besluit is genomen vonden alle partijen, ook Blind, nodig gezien de ploeg komende dinsdag alweer moet optreden tijdens de vriendschappelijke wedstrijd tegen Italië in Amsterdam. Co Adriaanse, technisch directeur bij FC Utrecht, noemt de beslissing 'onvermijdelijk', zo zei hij tegenover de NOS op NPO1 vanavond.

Quote

We waren op de goede weg, Bulgarije uit was naar mijn idee een incident. Ik heb er alles ingestopt wat ik in me had. Jammer dat het hiermee eindigt.

Danny Blind

Verslaggever Jeroen van Stekelenburg was bij de persconferentie: "Een inktzwarte dag, vooral voor Dany Blind. Hij is wel een beetje het slachtoffer van de chaos bij de KNVB afgelopen twee jaar." Jean Paul Decossaux zei daar over: "We zijn met een aantal dingen op de goede weg. We hoopten dat dat ook nu zo was. Het heeft geen zin om terug te kijken."

Blind gaf zelf een korte, schriftelijke reactie: "We waren op de goede weg, Bulgarije uit was naar mijn idee een incident. Ik heb er alles ingestopt wat ik in me had. Jammer dat het hiermee eindigt."

Vierde plaats

Oranje zakte door de nederlaag naar de vierde plaats in groep A en daarmee is kwalificatie voor het WK ver weg. De keuze van Blind voor de 17-jarige debutant Matthijs de Ligt in het centrum van de verdediging pakte verkeerd uit. Door een fout van de Ajax-jongeling kwam Bulgarije al snel op voorsprong.

Twintig maanden bondscoach

Met het vertrek komt na een jaar en acht maanden een einde aan het tijdperk-Blind. De coach werkte in het seizoen 2014/2015 als assistent van Guus Hiddink en werd per 1 augustus 2015 de nieuwe hoofdtrainer. Zijn start was dramatisch met nederlagen tegen IJsland (0-1) en Turkije (3-0).

Onder leiding van Blind liep Oranje kwalificatie voor het EK van 2016 mis en met de dramatische nederlaag tegen Bulgarije van zaterdagavond is ook plaatsing voor het WK ver weg. De bondscoach hield zichzelf daarna een spiegel voor en zag geen toekomst meer voor zichzelf.

Wie Blind gaat opvolgen is niet duidelijk. De volgende kwalificatietoernooien zijn in mei. Insiders gaan er van uit dat er dan wel een nieuwe opvolger is gevonden. Voor nu neemt assistent Fred Grim het over.

Ster advertentie
Ster advertentie