Binnenland
AVROTROS

Basisscholen weer begonnen: sommigen geen hele maar halve dagen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Basisscholen weer begonnen: sommigen geen hele maar halve dagen

Na 2 maanden thuisonderwijs zijn vanaf vandaag de basisscholen weer open. Althans, voor de helft van de tijd. Minister Slob adviseerde met klem om kinderen hele en geen halve dagen naar school te laten gaan. Arnold van Ooijen is directeur van vijf basisscholen in Brabant en Zuid-Holland en besloot zijn leerlingen tóch halve dagen naar school te laten gaan. Hij vertelt bij Stax&Toine hoe de eerste schooldag verliep vandaag.

"Heel soepel", vertelt Arnold van Ooijen. Alle kinderen zijn naar school gekomen. En hoewel het voor iedereen spannend was - een beetje zoals na de zomervakantie - waren de leerkrachten goed voorbereid en kwamen de kinderen rustig binnen. Wel waren, met name de kleuters, een beetje onwennig. Hoe ziet de klas eruit? Hoe staan de tafeltjes?

Basisschooldirecteur opent zijn scholen halve dagen, tegen adviezen in

Druk op leraren te groot

Kinderen krijgen een halve dag uitleg van hun leerkracht. "Dat is iets wat zij de afgelopen tijd gemist hebben", vertelt Van Ooijen. Daarna kunnen de leerlingen thuis met verwerkingsopdrachten aan de slag.

In het geval van hele dagen, zo vindt Van Ooijen, wordt de druk op leerkrachten te groot. "Zij zijn dan de hele dag bezig met uitleg en daarna moeten ze nog van alles maken om de volgende dag weer op afstand les te kunnen geven."

'Onderwijskwaliteit prefaleert'

Ook is Van Ooijen van mening dat halve dagen naar school niet meer 'verkeersactiviteiten' met zich mee brengt dan hele dagen. Eerder andersom. Als kinderen hele dagen naar school gaan, zullen zij vaker de wc bezoeken, is er een overblijfmoment en zijn er meer pauzes.

De schooldirecteur heeft veel vragen gekregen van ouders waarom hij tegen het advies van het kabinet in ging. Wat hem opviel is dat zijn opzet het lastiger voor ouders maakt om opvang te regelen. Hij begrijpt dat, maar toch vindt hij dat de onderwijskwaliteit prevaleert.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie