Naar homepage
Binnenland

Online coachingsbureaus: een vloek of een zegen?
AVROTROS

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Online coachingsbureaus: een vloek of een zegen?

Ben je als ondernemer op zoek naar nieuwe klanten? Vergeet dan de dure advertenties in de plaatselijke krant, het kan gewoon via Instagram. Althans, dat zegt ondernemer Mieke Kuilman. Overal is te lezen dat ze duizenden euro’s per maand verdient met het helpen van ondernemers.

En dat is op z'n zachtst gezegd niet onopgemerkt gebleven op social media. Er klinkt veel kritiek op Mieke’s manier van werken, want haar technieken om klanten te vinden zijn niet onomstreden. Zo raadt ze mensen aan om anderen hun 'pijn en verlangen te triggeren' en zegt ze dat je als ondernemer invloed moet uitoefenen op je volgers. Alles om ervoor te zorgen dat je bedrijf online een groot succes wordt. Maar volgens Mieke is dit helemaal niet onomstreden: het heeft alles te maken met neuromarketing en psychologie. En dat zien we hele dagen om ons heen, zo zegt ze: denk bijvoorbeeld aan reclames.

'Ondernemen is investeren'

Mieke opende kort geleden de Social Sales Academy, waar ze samen met vijf anderen ondernemers helpt om je aanbood 'onweerstaanbaar' te maken, zo valt te lezen op hun site. Voor de Social Sales Academy betaal je vijfduizend euro inschrijfkosten.

Duur? Valt wel mee, vindt Mieke. "Ik denk dat je moet willen investeren als ondernemer. En ik vind: als je 1 euro investeert, maak je er 2 euro van. En die vijfduizend euro, daar zou je dan tienduizend van kunnen maken. Ik geloof dat dat haalbaar is", vertelt ze in Stax & Toine. Mieke verdient naar eigen zeggen 10.000 euro per maand met het helpen van andere ondernemers.

FNV: 'Ik schrik van deze bedragen'

FNV Zelfstandigen, de vakbond voor zzp’ers, ziet al jaren een toename in bedrijven die zelfstandigen helpen om zich online te positioneren. Marjan van Noort, manager van FNV: "Ik schrik van deze bedragen. Ik gun iedereen z'n verdiensten, maar dit kan een stuk goedkoper", vertelt ze.

Ze raadt ondernemers die graag coaching willen aan om zich goed in te lezen voordat ze met iemand in zee gaan. "Kijk bijvoorbeeld of een coachingsbureau is aangesloten bij een branchevereniging en of deze een keurmerk heeft. En ga daarnaast nooit met elkaar zaken doen zonder dat je duidelijk weet welke diensten je krijgt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie