Binnenland

Segers over debat vluchtelingenkinderen Moria: ‘Het wordt nog spannend’

KRO-NCRV
foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Segers over debat vluchtelingenkinderen Moria: ‘Het wordt nog spannend’

ChristenUnie-leider Gert Jan Segers sluit niet uit dat het kabinet struikelt over de discussie over vluchtelingenkinderen. De Tweede Kamer debatteert donderdagmiddag over de vraag of Nederland een aantal kinderen die nu op Lesbos in kampen zitten, naar Nederland moet halen. In 1 op 1 zei hij: "Het wordt nog spannend."

ChristenUnie en D66 zijn ervoor om kinderen naar Nederland te halen, CDA en VVD zijn tegen. En het is geen vanzelfsprekendheid dat de coalitiepartijen er vanmiddag uitkomen, blijkt uit het antwoord van Segers op de vraag of het kabinet in gevaar komt: "Ik hoop het niet, maar ik kan het niet uitsluiten."

Eerder sloten de partijen een compromis. De kinderen zouden naar het Griekse vasteland worden gebracht, en daar in betere omstandigheden worden opgevangen en ook onderwijs krijgen. In ruil daarvoor draagt Nederland financieel bij. "Maar nu zijn er nieuwe omstandigheden die de noodzaak nog eens onderstrepen", zegt Segers, doelend op de branden die de afgelopen dagen woedden in het kamp Moria.

Kopgroep

Later dit jaar komt de Europese Commissie met een nieuw voorstel over de aanpak van het vluchtelingenvraagstuk. Onderdeel daarvan is de verdeling van de aantallen over Europa.

Mochten de EU-landen daar niet in gezamenlijkheid uitkomen – bijvoorbeeld omdat Hongarije dwarsligt – dan vindt Segers dat Nederland tot de 'kopgroep' moet behoren. "Ik vind dat we ons dan van onze beste, meest humane kant moeten laten zien."

Manifest

Segers presenteert vandaag een manifest, zijn visie op de samenleving voor de komende jaren. Segers neemt daarin afstand van het liberalisme en het individualisme.

Volgens Segers heeft 40 jaar economische groei de samenleving te weinig goeds gebracht: "Het was geen feest voor gezinnen, voor modale gezinnen. Het is niet rechtvaardig. Niet voor mensen die werk en zorg willen combineren, niet voor mensen die op een hele onzekere arbeidsmarkt van contract naar contract gaan."

Segers pleit daarom voor een complete herziening van het belastingstelsel, zonder 'fiscale straf’ voor eenverdieners en met het afschaffen van het toeslagenstelsel. "Nu klussen we in oude motor, die is verroest. Wat mij betreft is het tijd voor een nieuwe motor."

Wat maakt ons gelukkig?

"De grote vraag is: wat is het goede leven en wat maakt ons gelukkig? Een studie aan de universiteit van Harvard over 80 jaar, daarvan is de opbrengst: wat ons gelukkig maakt zijn relaties. Gezinnen, vriendschappen, buurten, verenigingen, kerken. Eenzaamheid is juist een gif."

Volgens Segers is daarmee het liberale mensbeeld van de zelfredzame burger, gelogenstraft. "Het eigen boontjes doppen maakt ons niet gelukkig, het leidt niet tot gelukkige samenleving."

Ster advertentie
Ster advertentie