Binnenland
AVROTROS

Wat er moet gebeuren om over 5 jaar genoeg drinkwater te hebben: 'Uit iedere bron kun je water halen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat er moet gebeuren om over 5 jaar genoeg drinkwater te hebben: 'Uit iedere bron kun je water halen'

Drinkwaterbedrijf Vitens maakt zich zorgen om de watervoorraad. De vraag is off er over 5 jaar nog wel genoeg drinkwater is voor iedereen. Hoogleraar Luuk Rietveld snapt die zorgen goed. Bij EenVandaag vertelt hij over de mogelijkheden om het tekort op te lossen.

Drinkwaterbedrijf Vitens, dat water levert voor een kleine 6 miljoen mensen in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Friesland en Flevoland, noemt het tekort een acuut en urgent probleem.

Video niet beschikbaar

Zwembadje in de tuin

Volgens Hoogleraar drinkwater aan de TU Delft, Luuk Rietveld komt de stijgende vraag naar drinkwater doordat er meer mensen en meer huizen zijn. Tegelijkertijd zijn die mensen meer water gaan verbruiken. "Niet alleen om te drinken, maar ook voor landbouw en industrie." En comfort speelt ook nog een rol. "Mensen willen een zwembadje in de tuin."

Vitens haalt nu drinkwater uit ons grondwater. Dat water zou ook gewonnen kunnen worden uit oppervlaktewater, zoals rivieren of kanalen, maar dat water zou volgens het drinkwaterbedrijf te vervuild zijn. Daarom zoeken zij de oplossing voor het tekort bij vergunningen.

Van iedere bron drinkwater

Toch vindt Rietveld dat winnen uit oppervlaktewater serieus overwogen moet worden. "We moeten nieuwe leidingen en zuiveringen bouwen, bronnen aanboren. Daar zijn we 5 tot 10 jaar mee bezig. Als we nu geen actie ondernemen, dan hebben we zometeen een probleem."

Het huishoudelijke water is 20 procent van de totale waterbehoefte. "Grondwaterbronnen zijn de beste bronnen", geeft ook Rietveld toe. "Maar andere gebruikers, zoals de landbouw, hebben die kwaliteit niet per se nodig." Volgens Rietveld kan van iedere bron drinkwater worden gemaakt. "Dat gaat alleen wel flink duurder worden. Per dag geven we per persoon per dag 18 cent aan water uit, waar alles in zit: drinken, de wc doortrekken, douchen, wassen. Dat wordt dan 20 of 25 cent."

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie