Binnenland
AVROTROS

Lodewijk Asscher: 'Referendum donorwet moet er komen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lodewijk Asscher: 'Referendum donorwet moet er komen'

Als website GeenStijl de 300.000 handtekeningen voor een referendum over de nieuwe donorwet ophaalt, dan moet deze er absoluut komen. Dat zegt Pvda-leider Lodewijk Asscher. Ook als de Eerste Kamer voor die tijd besluit het raadgevend referendum definitief af te schaffen, is het belangrijk dat dit referendum er komt. "Dat is in het belang van de democratie", laat Asscher aan EenVandaag weten.

Asscher over referendum donorwet

35.000 handtekeningen zijn al door GeenStijl naar de kiesraad gebracht. Daarmee is de eerste horde voor een referendum over de donorwet ruim genomen. In mei begint het tweede deel: dan moeten binnen zes weken 300.000 handtekeningen worden verzameld. Pas dan kan een referendum echt georganiseerd worden. Maar: voor die tijd stemt de Eerste Kamer over het afschaffen van het raadgevend referendum. In Den Haag wordt druk nagedacht over het 'wat als'-scenario. Kan het kabinet besluiten de oproep voor dit referendum te negeren?

Asscher: 'Hartstochtelijk voor de donorwet'

Lodewijk Asscher noemt het 'heel knap' dat er zo snel zoveel handtekeningen voor dit referendum zijn opgehaald. "Ik zou het ook goed vinden als het er komt.", aldus de PvdA-voorman. Asscher noemt de donorwet een goed onderwerp om een referendum over te houden. "Er wordt veel over gediscussieerd. Zelf ben ik hartstochtelijk voorstander van de donorwet."

Het kabinet zou kunnen besluiten de ingezamelde handtekeningen te negeren, als het raadgevend referendum wordt afgeschaft. Asscher hoopt dat dat niet gebeurt: "Laat het referendum doorgaan, dat is echt in het belang van de democratie."

Referendum 'als kip zonder kop' afgeschaft

Na het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten heeft het kabinet vaart gezet achter het afschaffen van het referendum. "Ze zijn als een kip zonder kop die wet aan het afschaffen", aldus Asscher. "Als 300.000 mensen zeggen 'wij willen een referendum over de donorwet' en dan als kabinet net eerder zijn: dat geeft een heel slecht signaal af." Asscher hoopt juist dat het omgekeerde gebeurt: "Kom tot bezinning en geef het referendum nog een kans."

Mocht het referendum er komen, dan hoopt de PvdA op een stem vóór de donorwet.Eerder stemde de partij in de Tweede Kamer ook al voor de wet."Het is een prachtig onderwerp",vindt Asscher."Ik snap het dilemma, maar het idee dat je een leven kan redden door het op deze manier te organiseren is zoveel waard."

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie