Binnenland

Ode aan Piet Keizer (1933-2017)

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ode aan Piet Keizer (1933-2017)

'Onnavolgbaar, onberekenbaar, onvoorspelbaar. Onsterfelijk.' Een ode van Kees Jansma aan Ajax​-icoon Piet Keizer (1943-2017).

Geachte Piet,

Johan Cruijff was groots. Maar ik hield van jou. Vooral omdat je ongenaakbaar was in den beginne. Nors, arrogant, afstandelijk.

Tekst loopt door onder de video.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Als jong verslaggever van dagblad Trouw tuurde ik bij het trainingsveld van De Meer naar jou. Het leek alsof je alles met tegenzin deed. Haast houterig begon je aan weer een oefensessie. Blijkbaar omdat het moest.

Van onder je wenkbrauwen monsterde je het volk langs de zijlijn. Er kon geen glimlach vanaf. Een paar trouwe Ajax-fans, een paar journalisten: noodzakelijk kwaad.

Een voorspelbare schaar waar iedereen intrapte

Sommige teamgenoten noemden je Pietje. De strenge coach maande je met 'Keizer!' tot actie. Maar je bepaalde je eigen tempo.

Piet Keizer bepaalt wat Piet Keizer doet, straalde je uit. Precies zoals tijdens een wedstrijd.

Zwart, Cruijff, Keizer. Wat een trio, wat een eenheid. Maar jij, Piet, bleef toch een eenling.

Uniek de traptechniek, superieur met links. Verrassend goed met rechts. Een voorspelbare schaar waar iedereen intrapte. Je achteloze, ongeïnteresseerde houding.

De vader van Johan Cruijff, de gelijke van Rinus Michels.

Cruijff was groots, ik vond jou grootser

Ik moest je interviewen. Schuchter sprak ik je aan. Opvallend snel kwam je antwoord: ‘Morgen aan de Prinsengracht, bedenk goede vragen.’

Een paar dagen later schoof ik mijn stuk bij de familie Keizer door de brievenbus. Nerveus wachtte ik een paar dagen op goedkeuring. Die kwam toen ik weer langs het trainingsveld je duim kreeg: oké. Ik voelde me geaccepteerd en durfde vrijuit van je te genieten.

Cruijff was groots, ik vond jou grootser.

Altijd Piet Keizer, met en zonder bal

Ook na je loopbaan, omdat je eeuwig jezelf bleef. Onnavolgbaar, onberekenbaar, onvoorspelbaar. Soms voor Cruijff, soms tegen Ajax. Altijd voor het voetbal. Niet geschikt voor een topjob. Wel voor een mening. Altijd kwaliteit.

Af en toe zag ik je nog. Soms was je nors, arrogant, afstandelijk. Soms bijna toegankelijk.

Altijd Piet Keizer, met en zonder bal.

Voor mij onsterfelijk, Piet.

Ster advertentie
Ster advertentie