Naar homepage
Binnenland

Meer dan de helft gemeenten voor opvang vluchtelingenkinderen uit Griekenland
AVROTROS

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer dan de helft gemeenten voor opvang vluchtelingenkinderen uit Griekenland

Meer dan de helft van de gemeenten roept het kabinet op om 500 alleenstaande vluchtelingkinderen uit de Griekse vluchtelingenkampen veilige opvang te bieden in Nederland, zegt VluchtenlingenWerk Nederland in EenVandaag. De gemeenten doen mee aan een actie van VluchtelingenWerk Nederland.

Griekenland deed onlangs een oproep aan andere landen om 2500 kinderen zonder ouders op te halen uit de vluchtelingenkampen op Lesbos. De oproep komt nadat Moria, het grootste kamp, een paar weken geleden in vlammen opging. Meer dan 12.000 vluchtelingen raakten dakloos. De Tweede Kamer heeft besloten om vijftig kinderen en vijftig kwetsbare mensen op te vangen. Daar kwam veel kritiek op.

Haarlem steunt tegenactie

178 gemeenten hebben nu gehoor gegeven aan de oproep van VluchtelingenWerk Nederland om 500 vluchtelingenkinderen op te nemen in heel Nederland en dat ze ook welkom zijn in hun gemeente.

Een van die gemeenten is Haarlem. "Wij willen hulp bieden en onze verantwoordelijkheid nemen", zegt burgemeester van Haarlem Jos Wienen. "Wij willen als gemeente ook gewoon de bereidheid uitspreken dat wij willen meehelpen met de huisvesting en begeleiding van de vluchtelingen."

Oproepen om draagvlak te tonen

VluchtelingenWerk Nederland roept sinds maart, samen met Defence For Children en Stichting Vluchteling, gemeenten op om zich over het vluchtelingenprobleem uit te spreken. Op die manier willen ze het kabinet laten weten dat er genoeg draagvlak is in Nederland voor het opnemen van vluchtelingen.

In totaal blijven ongeveer 5000 alleenstaande vluchtelingenkinderen in het land. Zij zijn extra kwetsbaar, want ze hebben geen ouders en voogden zijn niet beschikbaar. "Ze worden iedere dag blootgesteld aan misbruik en uitbuitingen en de problemen stapelen zich op." Door de branden in Moria is de situatie volgens VluchtelingenWerk Nederland echt onhoudbaar geworden.

EenVandaag

Het actualiteitenprogramma EenVandaag wordt dagelijks uitgezonden tussen 16.00 uur en 17.00 uur op NPO Radio 1. De presentatie is in handen van Suzanne Bosman.

Ster advertentie
Ster advertentie