Binnenland
KRO-NCRV

Voorganger Van Dissel waarschuwt kabinet: loop niet te snel op zaken vooruit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorganger Van Dissel waarschuwt kabinet: loop niet te snel op zaken vooruit

Dat we over een paar dagen aanbeland zijn bij 'feitelijk het einde van de lockdown' zoals Rutte in de laatste persconferentie zei, daarvan is voormalig RIVM-directeur Roel Coutinho nog niet overtuigd. “Kijk niet te ver vooruit en doe geen beloftes”, zegt hij bij 1 op 1.

“Ik verbaas me over de politiek die zich uitlaat over het loslaten van de maatregelen”, zegt de arts-microbioloog. Vaccineren helpt tegen de verspreiding van het coronavirus, maar beschermd niet volledig tegen die verspreiding. Het is volgens de voormalige directeur van RIVM daarom “te vroeg om op de maatregelen vooruit te lopen”.

Coutinho noemt de Verenigde Staten als voorbeeld waar inmiddels de helft van de mensen is gevaccineerd, maar waar ze in sommige gevallen toch nog vasthouden aan het dragen van een mondkapje. “Ze zijn terughoudend en dat is verstandig.”

Het is volgens Coutinho geen politieke discussie of je kunt versoepelen of niet. “Die keuze moet gebaseerd zijn op een inhoudelijk advies.”

Voorzichtig met beloftes

We weten dat we minder besmettelijk zijn na een vaccinatie, maar Coutinho waarschuwt: “hoeveel minder weten we nog niet exact.”

“Ik begrijp dat mensen willen zeggen dat het weer zo wordt als het altijd was, maar wees daar voorzichtig mee voordat je beloftes doet.” Zo weten we nog niet welke varianten er in het najaar zijn en of er mogelijk uitbraken komen in gebieden waar de vaccinatieweigeraars zitten, zoals de biblebelt. “Ook bepaalde etnische groepen zijn terughoudender.”

Het is dus ”te onvoorspelbaar” volgens de arts-microbioloog of we in september die anderhalvemetermaatschappij kunnen laten loslaten.

mRNA wereldwijd

Volgens Coutinho, die eerder betrokken was bij de aanpak van de AIDS-epidemie, moeten we wereldwijd inzetten op het prikken met het mRNA-vaccin. “Niet alleen in Nederland, zoals de Gezondheidsraad adviseert, maar eigenlijk in de hele wereld zouden we met de beste vaccins moeten prikken.”

Coutinho waarschuwt niet te huiverig te zijn voor de praktische problemen zoals het transport in de koelcellen. Die terughoudendheid was er volgens hem ook in tijdens de AIDS-epidemie, maar ook toen is de verspreiding van medicijnen op het continent Afrika gelukt.

Janssen en AstraZeneca

Coutinho begrijpt dat het voor mensen verwarrend is dat er nu niet meer door de Gezondheidsraad wordt gekozen voor het vaccin van Janssen of dat van AstraZeneca. ”Het is voor mensen moeilijk te begrijpen, maar in het begin waren deze vaccins schaars. Toen is er gezegd dat we zo snel mogelijk moesten vaccineren en is op AstraZeneca ingezet.”

Na alle informatie over bijwerkingen heeft de Gezondheidsraad besloten dat de mRNA-vaccins het meest doeltreffend zijn en dan is het logisch daaraan de voorkeur te geven.

De vrouw van Coutinho heeft ook de eerste prik van AstraZeneca gekregen, maar Coutinho maakt zich geen zorgen. “De kans op bijwerkingen zoals een bloedprop is vooral jonge vrouwen en vindt vooral plaats bij de eerste prik. Die tweede prik van AstraZeneca moet je gewoon nemen, want dan ben je pas goed beschermd.”

Olympische Spelen

De meerderheid van de Japanse bevolking is tegen het doorgaan van de Olympische Spelen, maar zowel het IOC als de chef van het Japanse organiserende comité zeggen dat het sportevenement door zal gaan. “De sporters die naar de Spelen gaan, zouden allemaal gevaccineerd moeten zijn”, zegt Coutinho.

Maar een nieuwe 'Olympische variant' van het virus hoeven we volgens Coutinho niet te vrezen. Begrip voor de protesten van de Japanners heeft hij wel. Als ze hem om advies zouden vragen of de Spelen deze zomer in Nederland plaats zouden kunnen vinden, zou hij zeggen: “niet doen.”

Veel reisbewegingen

Toch zijn de grote sportevenementen niet het meest verontrustend in de strijd tegen de coronapandemie. Volgens Coutinho zijn dat de vele reisbewegingen die zelfs in deze tijd nog veelvuldig worden gemaakt die verdere verspreiding veroorzaakt.

“Ik maak me meer zorgen over plekken waar veel besmettingen zijn zoals India, Brazilië en Afrika.” Daar kunnen nieuwe varianten ontstaan waar je je dan weer opnieuw voor zal moeten inenten. “Of dat al deze winter is, of de winter erna is, hangt af van het aantal varianten die er dan zijn.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie