Binnenland

Hoe kom je van bedwantsen af?

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kom je van bedwantsen af?

[AVROTROS] De bedwants is bezig aan een comeback. Je kan ze vooral tegenkomen in hotels, maar weet je hoe je ze herkent en wat je moet doen als je er eentje tegenkomt? Arts-microbioloog Thecla Hekker vertelt hoe je van bedwantsen afkomt.

Video niet beschikbaar

Een bedwants is een klein ovaalvormig insect met zes pootjes dat slapende mensen prikt en vervolgens het bloed opzuigt. Als je 's ochtends wakker wordt heb je jeukende bultjes. De bedwants is een ectoparasiet (die niet in je lichaam zit) die niet vliegt en springt. "Je ziet een bedwants niet gauw, want hij verstopt zich in nauwe spleten in hotelkamers, treinen, bussen en bioscopen", zegt arts-microbioloog Thecla Hekker van het Amsterdam UMC.

Verspreiden bedwantsen ziektes?

"De bedwants is niet echt gevaarlijk. Dat is uitgebreid onderzocht, want hij brengt geen multiresistente bacteriƫn over." Hekker zegt dat de beet van een bedwants lijkt op die van een gewone muggenbeet. "Zo ziet de beet er ook uit."

Bedwantsen in je hotelkamer?

Het loont om het bed in je hotelkamer eerst even goed te controleren voordat je erop gaat liggen. Zie je kleine bloedplekken en zwarte puntjes? Dan zijn er waarschijnlijk bedwantsen. De zwarte puntjes zijn ontlasting. Als je kleine velletjes in bed vindt, vraag je het liefst meteen om een andere hotelkamer.

Tips

Hekker adviseert om je koffer op een hotelkamer niet onder het bed of in een bagagerek te leggen. "Zet je koffer in de badkamer op gladde tegels." Denk je dat er bedwantsen in je bagage zitten? Pak je bagage dan buiten in de zon uit, was de inhoud op zestig graden en wat je niet kan wassen doe je 48 uur in de vriezer. "Als je een bestrijder wil inschakelen moet dat een gecertificeerd bedrijf zijn. Dat kan via het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen." Hekker zegt dat je niet in zee moet gaan met insecticiden.

Munt- en lavendelolie of strooien met silicagel werkt niet. "Het is wel handig om bij een bed op poten dubbelzijdig plakband te plakken. Zo vang je makkelijk een bedwants op. Die kan je dan laten onderzoeken om er achter te komen waar je mee te maken hebt."

Hoe kom je van bedwantsen af?

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie