Binnenland
KRO-NCRV

Stikstofstrijder Vollenbroek: ‘Stop met die krankzinnige en gesubsidieerde biomassa’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stikstofstrijder Vollenbroek: ‘Stop met die krankzinnige en gesubsidieerde biomassa’

"Biomassacentrales krijgen 11 miljard euro subsidie. Dat is weggegooid geld", zegt Johan Vollenbroek, de voorzitter van Mobilisation for the Environment (MOB) in het NPO Radio 1-programma 1 op 1. "Gebruik dat geld om de vee-industrie te saneren."

Biomassa is een fel bediscussieerde vorm van duurzame energie. In Nederland staan zo'n 200 centrales waar afvalhout wordt verbrand, voor een deel komt dat ook uit andere landen. Bij verbranding komt fijnstof, stikstof en zwavel vrij, die slecht zijn voor de luchtkwaliteit. "Het is een onzalige richting om te proberen duurzaam te worden", vindt Vollenbroek.

Stikstofactivist Johan Vollenbroek: ‘Woningbouw platleggen nergens voor nodig’

140 rechtszaken

Milieu-activist Johan Vollenbroek zag de stikstofcrisis al jaren geleden aankomen. Hij vocht tot aan het Europese hof het Nederlandse stikstofbeleid aan. Met succes. En maandag presenteerde Johan Remkes zijn stikstofrapport. Daarin oordeelde hij hard. De juridische verankering van het huidige beleid is "onvoldoende" en veel maatregelen zijn op basis van vrijwilligheid.

"Het is nog de vraag wat het kabinet met dit advies gaat doen. Dit kan goed de prullenbak ingaan, of in een diepe lade verdwijnen", zegt Vollenbroek, die zelf niet bij de pakken neer gaat zitten. "Er lopen nog zo’n 100 oude rechtszaken. Daar zijn nu zo’n veertig nieuwe zaken bij gekomen."

Stikstof halveren 'kan makkelijk'

Volgens Vollenbroek kan het halveren van de uitstoot van schadelijke stikstofgassen 'makkelijk' binnen tien jaar. Vooral de landbouwsector zal daaraan moeten bijdragen, stelt Vollenbroek. "De landbouw zit sowieso in een crisis. Je moet niet alleen het stikstofprobleem oplossen, maar de hele crisis in die sector. Melk wordt voor minder dan de kostprijs verkocht – daar wordt dus geld op toegelegd. Zo'n boer kan niet in stikstofreductie investeren. Er moet ook op inkomen van de boeren wat gebeuren."

Volgens Vollenbroek is er 25 miljard euro nodig om de hele landbouwsector duurzaam te maken. "Dan exporteer je veel minder, maar het is ook onzin om zoveel te exporteren." Economisch hoeven we daar als land niet onder te lijden, stelt de milieuactivist. "Als je de maatschappelijke kosten en baten berekent, dan kom je op een negatief saldo uit. De veestapel moet drastisch omlaag; we moeten toe naar veel, véél minder dieren in Nederland."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie