Binnenland
AVROTROS

Exotische producten van Nederlandse bodem

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Exotische producten van Nederlandse bodem

Veel boeren zien door de hete, droge zomers hun oogst verpieteren. Een strop voor veel typisch Hollandse gewassen, maar het warmere weer biedt ook kansen voor exotisch voedsel van eigen bodem. Wouter van Eck begon in 2009 een voedselbos in Groesbeek. Dat groeide uit tot het bekendste voedselbos van Nederland en inmiddels is hij betrokken bij het opstarten van tal van voedselbossen in Nederland.

Het idee achter de bossen is polyculturele landbouw, waarbij allerlei gewassen door elkaar lopen. Van Eck in Stax&Toine: "Eigenlijk een hele luie manier van landbouw. Honderden bomen en struiken vormen nu een jong voedselbos. Grote bomen, kleinere bomen, struiken, klimmers, kruiden en kruipers zijn hierbij zo geplant dat we de ecologische principes van een natuurlijk bos proberen te stimuleren. Net als een bos groeit het helemaal vanzelf."

Door bos exotische kweek mogelijk

In tegenstelling tot de intensieve landbouw leveren voedselbossen geen enorme periodieke oogsten op, maar wel het hele jaar door kleinere oogsten van totaal uiteenlopende producten. En de grond wordt veel minder uitgeput, waardoor het letterlijk langdurig zijn vruchten afwerpt. Ook bij extremere zomers blijft er van alles groeien.

Van Eck: "Een voedselbos heeft veel minder last van droogte en hitte. Het oppervlakte blijft koeler dan intensief gebruikte, vlakke landbouwgrond. Daarnaast past de natuur zich aan, waar het ook mogelijk is om meer exotischer producten te kweken."

Zorgen om import exoten

Dat begrip 'exotisch', dat ligt overigens nogal gevoelig. De voedsel- en warenautoriteit maakt zich zorgen over de import van exoten die typische Nederlandse gewassen zou verdrijven. Ze kijken daarmee ook kritisch naar wat is er in die voedselbossen groeit, waar er dus steeds meer van bij komen. "Dat is een beetje overdreven. Wat je wel of niet exotisch noemt, is heel relatief."

Daarbij zou niet leidend moeten zijn wat de norm is van de traditionele landbouw, zegt Van Eck. Hij verwacht overigens geen avocado's en bananen op Nederlandse bodem. "Misschien krijgen we wel bijbehorende hitte, maar de Nederlandse regenval is weer heel anders dan in tropische gebieden.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie