Naar homepage
Binnenland

'Forse onweersbuien' op komst, code oranje in vijf provincies

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Forse onweersbuien' op komst, code oranje in vijf provincies

[NOS] Er zijn onweersbuien op komst. Hoewel het in de ochtend nog zonnig en droog is komen er vanmiddag wolkenvelden het land binnen. Die wolkenvelden vergroten de kans op onweer, soms met hagel en kans op wateroverlast. De komende dagen blijft het zomers warm en neemt de buiigheid af.

De weersverwachting van het NOS Journaal

Het KNMI verwacht echter wat meer vuurwerk van de donderwolken die ons land binnendrijven. In de loop van de middag verwachten zij 'forse onweersbuien' met veel neerslag en kans op hagel. En ook de aanwezigheid van windstoten ligt volgens hen in de lijn der verwachting.

Code Oranje

Vanaf 15.00 uur geldt code oranje in de provincies Limburg, Gelderland, Zeeland, Noord-Brabant en Utrecht. In het zuiden en oosten worden de zwaarste buien met hagel verwacht, waarbij lokaal tussen de 80 en 100 mm regen kan vallen.Dat is bijna anderhalf keer zoveel als normaal in een maand.

Tropische storm Alberto

Ook in Cuba en in de Verenigde Staten zorgt het weer voor problemen. De tropische storm Alberto heeft veel schade aangericht in Cuba. Door de zware regenval staan daar veel straten blank. En ondertussen heeft Alberto ook in de Verenigde Staten het vasteland bereikt. De storm zwakte in Florida af tot een depressie.

In Mississippi en Alabama werd net als in Florida vanwege de storm de noodtoestand afgekondigd. In het westen van Florida zijn duizenden mensen geëvacueerd.

De storm Alberto

Ster advertentie
Ster advertentie