Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: El Tarangu en 100 jaar radio

foto: VPROfoto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: El Tarangu en 100 jaar radio

Presentatrice Wendy van Dijk maakte eerder dit jaar de overstap van RTL4 naar SBS6, maar hoe bevalt het? En heb jij de podcast El Tarangu al geluisterd? Zo niet, dan hoor je dit, en nog veel meer, vandaag op NPO Radio 1.

100 jaar radio

Op 6 november 1919 begon de allereerste Nederlandse radio-uitzending. De radio is dus bijna honderd jaar. Maar wie stonden aan de wieg ervan? Wie waren de pioniers, welke uitvindingen deden ze en wat werd uitgezonden?

Michal Citroen en Jan Westerhof maakten twee documentaires over een eeuw radio. In OVT wordt het eerste deel uitgezonden over de invloed van de Eerste Wereldoorlog en het werk van Idzerda. Luister vanaf 10.00 uur.

De Perstribune

Wendy van Dijk maakte dit seizoen de veelbesproken overstap van RTL4 naar SBS6, de zender waarvoor ze al eerder werkte en succesvolle programma's maakte als Hart in Actie. Zondag maakt ze haar rentree met het nieuwe dans- en datingprogramma Flirty Dancing. Het is voor Van Dijk een nieuw begin na een lastige periode, waarin alles wat ze deed onder een vergrootglas kwam te liggen.

Noël van 't End is de kersverse wereldkampioen judo in de categorie onder de negentig kilogram. Op heilige grond in Japan - de plek waar Anton Geesink in 1964 de olympische titel pakte - werd Van 't End de eerste Nederlandse wereldkampioen in tien jaar. Nu wil hij in de zelfde hal volgend jaar Olympisch kampioen worden.

El Tarangu in Radio Doc

In 2003 krijgt de Vlaamse wielerheld Lucien van Impe een vreemd telefoontje. Zijn oude rivaal José Manuel Fuente is in België en wil met hem afspreken. Op zich geen ongewoon verzoek, maar er is één probleem: wielrenner Fuente is officieel al zeven jaar dood. Toch gaat Lucien op de uitnodiging in… In Radio Doc hoor je vanavond vanaf 21.00 uur deel 1 van de podcast El Tarangu van audiocollectief SCHIK. Wil je meer? Luister dan nu alle afleveringen van El Tarangu.

Achter de zorgflat

Gemeenten zijn niet in staat om toezicht te houden op de wildgroei aan zorgbedrijven die beschermd wonen bieden, waarschuwt Federatie Opvang, de branchevereniging voor beschermd wonen. In Reporter Radio spreken we ouders in Drachten, die talloze klachten indienden over zorgorganisatie Aventura. Maar niemand grijpt in. Luister live vanaf 19.00 uur.

Verder vandaag:

  • In Spanje rijden de wielrenners in 154,4 kilometer van Tineo naar Santuario (de la Virgen) del Acebo. In deze 15e etappe van de Vuelta is de slotklim onregelmatig en extreem steil.
Ster advertentie
Ster advertentie