Binnenland
EO

Farmers Defence Force: Holocaust-opmerking was onverstandig

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Farmers Defence Force: Holocaust-opmerking was onverstandig

De vergelijking tussen behandeling van boeren en de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog, die de voorzitter van Farmers Defence Force (FDF) vorig najaar trok, had niet gemoeten. Dat zegt Sieta van Keimpema, bestuurslid van de boerenorganisatie zondag in Dit is de Dag op NPO Radio 1. "Dat was een opmerking die hij beter niet had kunnen maken. Hij had het anders aan moeten pakken."

Voorzitter Mark van den Over van FDF deed zijn uitlatingen in december tijdens een vergadering met het provinciebestuur. Van Keimpema legt uit wat haar voorman destijds bedoelde: "Als je een bepaalde beroepsgroep telkens voorwaarden oplegt die je aan een ander niet oplegt, dan krijgt die groep het idee dat ze niet meer mee mogen doen. En dat is wat bij heel veel boeren leeft en wat ook een oorzaak is van al die radeloosheid."

De toon van de actievoerders is al langere tijd onderwerp van gesprek en volgens Van Keimpema leren de boeren elke dag bij. "Dit zijn geen doorgewinterde bestuurders dus die reageren vanuit hun gevoel. Achteraf bekeken weet iedereen hoe het beter moet, maar mensen leren ook. Dus ik denk dat dit meer voor gaat komen."

Dat wil overigens niet zeggen dat FDF van plan om de toon te matigen. "Wij gaan ervoor dat boeren eerlijk behandeld worden dat we eerlijk beleid krijgen en een eerlijke prijs en dat je vooruit kan. En dan moet je het soms wel stevig aanzetten anders luistert er niemand."

In de komende week gaan de boeren opnieuw actievoeren. FDF roept mensen op om woensdag thuis te werken omdat er een landelijk actiedag is uitgeroepen waarbij de tractor een hoofdrol zal spelen: "Dat blijft een belangrijk symbool voor ons."

Sieta van Keimpema


Ster advertentie
Ster advertentie