Binnenland
AVROTROS

Avondklok en één persoon thuis ontvangen: Welke boete kun je verwachten bij een overtreding?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Avondklok en één persoon thuis ontvangen: Welke boete kun je verwachten bij een overtreding?

Op woensdagmiddag 20 januari kondigde het kabinet aan dat er binnen enkele dagen een avondklok van 20.30 uur tot 04.30 geldt. Dat betekent dat we tussen deze periode niet de straat op mogen. Ook mogen we nog maar één persoon thuis ontvangen. Wat mag er dan nog wel en waar kunnen we een boete voor verwachten? Advocaat consumentenrecht, Caspar Janssens, geeft in Stax&Toine het antwoord op prangende vragen over de nieuwe, strengere maatregelen.

1. Met de avondklok worden onze rechten flink beperkt. Mag dat zomaar?

"Dat mag niet zomaar, maar er is natuurlijk nogal wat aan de hand. De avondklok is zo’n ingrijpende maatregel dat de regering instemming van de Tweede Kamer wil hebben voordat die wordt ingevoerd. Er is een ‘slapende’ noodwet uit 1996 die de invoering van een avondklok mogelijk maakt en als ik het goed heb wordt de avondklok op basis van die wet ingevoerd."

2. Welke boete kun je verwachten als je je hier niet aan houdt?

"Wanneer je je tijdens de avondklok toch buiten begeeft, zonder dat je daar een geldige verklaring voor hebt, ben je in overtreding en krijg je een boete van 95 euro. Je krijgt geen aantekening op je strafblad."

3. Als je tijdens de avondklok wordt gesnapt met een valse verklaring, pleeg je volgens Rutte fraude en dat geldt als een misdrijf. Waar kun je dan op rekenen?

"Een misdrijf is zwaarder dan een overtreding. In dat geval zal de Officier van Justitie bepalen wat er moet gebeuren en zal je waarschijnlijk voor de rechter moeten verschijnen. De maximumstraf op valsheid in geschrifte is behoorlijk zwaar: zes jaar. De vraag is natuurlijk of zo’n hoge straf ook daadwerkelijk wordt opgelegd."

4. Honden lopen straks overuren, omdat ze ineens meerdere baasjes hebben die heel graag met ze willen wandelen na 20.30 uur. Hoe valt dat te controleren?

"Dat valt niet te controleren. Rutte riep wel op om dat niet te doen en dat is logisch: het doel van de regel is duidelijk."

5. We mogen nog maar één iemand thuis ontvangen. Mogen handhavers naar binnen gluren en achter de voordeur een boete uitdelen?

"Nee, in principe niet tenzij er sprake is van de verdenking dat een strafbaar feit wordt gepleegd. Je moet natuurlijk wel een onderscheid maken tussen grote feesten waar veel mensen aanwezig zijn en een woonkamer waar misschien vijf mensen zitten. Ook hier geldt natuurlijk dat je je gezond verstand moet gebruiken en je je moet afvragen of het wel zo handig is wat je doet. Die regels zijn tijdelijk en ze zijn er niet voor niets."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie