Binnenland

'Situatie in Colombia is chaotisch, reddingsacties verlopen moeizaam'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Situatie in Colombia is chaotisch, reddingsacties verlopen moeizaam'

[NOS] Groot verdriet in Colombia. Vannacht maakte president Santos bekend dat zeker 44 kinderen zijn omgekomen bij de modderstromen. Inmiddels zijn in totaal 207 lichamen geborgen. Vele zijn nog niet geïdentificeerd. De president verwacht dat de reddingswerkers de komende dagen nog meer lichamen vinden.

Onderzoeksjournalist Bram Ebus is in Colombia, publiceert voor onder meer Newsweek. Ebus: “Het is vrij chaotisch in Colombia. Er zijn in totaal 254 personen overleden en meer dan 200 gewonden. De meeste mensen werden zaterdagochtend overvallen door enorme regenval die modderstromen met zich meebracht.”

Meer regenval in april

In de hele maand april wordt nog meer regenval verwacht. De kans is vrij groot dat het ook op andere plekken in het land misgaat, zegt Ebus. “Er zijn ongeveer 182 gemeenten waar code rood voor werd afgegeven. Dat wil zeggen dat zij de komende maand getroffen kunnen worden door wederom hevige regenval en grote modderstromen. Eigenlijk is het vrij normaal in Colombia dat dit op jaarlijkse basis gebeurt. Elke maand zijn er kleine incidenten rond dit thema. In november stierven er 9 mensen in een klein dorpje op een afstand van 140 kilometer van Mocoa.”
De reddingsactie in Mocoa verloopt moeizaam, omdat de stad geïsoleerd is. “De meeste grote wegen zijn ook beschadigd door de regenval. Er is geen schoon drinkwater, elektriciteit werkt ook niet goed. Er zijn op dit moment ongeveer 1400 militairen en politieagenten om te helpen. Maar er wordt nog veel hulp gevraagd van de internationale gemeenschap.”
Ster advertentie
Ster advertentie