Binnenland
KRO-NCRV

Marion Koopmans: kans op vierde coronagolf 'aanzienlijk'

  1. Nieuwschevron right
  2. Marion Koopmans: kans op vierde coronagolf 'aanzienlijk'

OMT-lid Marion Koopmans acht de kans groot dat er een nieuwe coronagolf komt. “Hoe hoog die is, hangt af van hoeveel maatregelen er blijven en hoe lang de immuniteit blijft.” Ook moet er gelet worden op de griepgolf die we al ruim anderhalf jaar niet hebben gehad, zegt Koopmans bij 1 op 1.

Video niet beschikbaar

“Ook al zou de volgende coronagolf niet zo hoog worden, toch kan een combinatie met de griep ervoor zorgen dat de zorg echt vastloopt”, zegt Marion Koopmans. Het OMT-lid en hoofd van het Nationaal Influenza Centrum waarschuwt dat het virus echt nog niet weg is, en nog veel problemen kan opleveren. “De kans op een vierde golf is aanzienlijk.”

Want, zo zegt Koopmans, er zullen door de soepelere regels meer zogenaamde 'inhaalfeesten' zijn en dus een toename van sociaal verkeer. Meer activiteiten betekent meer meer circulatie, dus ook meer besmettingen. “De piek zal niet zo hoog zijn als vorige winter, maar toen hebben we afgeschaald in de reguliere zorg. Dat proberen we nu te vermijden.”

'Spannende fase'

Inschatten hoeveel ziekenhuisopnames er zullen komen, blijft moeilijk omdat er grote verschillen zijn tussen de groepen mensen. Zo is deze zomer bij jongeren het virus flink rondgegaan en is er bij veel groepen “al een vorm van immuniteit”. Maar, zo benadrukt de viroloog, dat verschilt per gemeente waardoor je niet goed kunt meten wat het effect van de eerdere besmettingsgolf is. “Het is een spannende fase.”

Griep en corona

Ook al is het merendeel van Nederland gevaccineerd, toch blijft er een gedeelte van de bevolking die de prik niet komt ophalen. Ook is er een groep waarbij het vaccin niet effectief is. Daardoor haal je nooit die 100 procent bescherming tegen Covid-19 en moet je rekening houden met de schatting van het RIVM dat er deze winter mogelijk 5000 IC-opnames nodig zijn, stelt Koopmans.

De consequentie van deze inschatting is dat er opnieuw gekeken zal moeten worden naar de maatregelen om het aantal besmettingen tegen te gaan. “Ik maak me vooral zorgen door de combinatie van corona met influenza die in de winter tot volle bedden kan leiden.”

Koopmans herkent de signalen vanuit de maatschappij dat men 'klaar is' met de maatregelen, maar “het virus is er niet klaar mee”. Dus: vasthouden aan de basisregels als handen wassen en kijk ook nog eens opnieuw naar de mogelijkheden van meer thuiswerken. Ook de coronapas is een relatief eenvoudige maatregel, vindt Koopmans, maar dan moet die wel goed gehandhaafd en gecontroleerd worden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie