Binnenland
AVROTROS

Vaker procedures tegen school door mondige ouders

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vaker procedures tegen school door mondige ouders

Ouders ondernemen vaker juridische stappen tegen de school van hun kinderen. Rechtsbijstandverzekeraars zien het aantal verzoeken voor advies rond conflicten met onderwijsinstellingen de laatste jaren stijgen, zo valt te lezen in een artikel in Trouw.

Achmea Rechtsbijstand spreekt over een 'juridisering' van het onderwijs. De organisatie behandelde vorig jaar 784 keer onderwijszaken. Vijf jaar geleden waren dat er nog 557. Rechtsbijstandverzekeraar ARAG krijgt naar eigen zeggen zo’n 300 verzoeken per jaar die over onderwijs gaan. Ter vergelijking, vijf jaar geleden had het bedrijf nog geen in onderwijs gespecialiseerde juristen in dienst. Beide organisaties houden de toegenomen mondigheid van ouders en studenten verantwoordelijk voor de toename.

'Kan je me doorverbinden met een advocaat?'

Peter Hulsen, directeur van Ouders & Onderwijs, erkent dat ouders steeds mondiger worden. Hij adviseert ouders ook altijd om eerst de route te kiezen van bemiddeling. ''Dan bellen ouders op met de woorden: kan je me doorverbinden met een advocaat? Maar dan is de eerste vraag altijd: wat is er eigenlijk aan de hand? En als je het gesprek aangaat, dan blijkt er vaak een andere oplossing mogelijk. Uiteindelijk is geen kind erbij gebaat dat ouders en school vechtend over straat gaan.''

Het beste voor het kind

Toch roept de neiging van ouders om een advocaat in de arm te nemen bij een conflict met school ook de vraag op of er zoiets bestaat als een té mondige ouder? Natuurlijk zijn die er, erkent Hulsen. Maar iedereen wil uiteindelijk het beste voor zijn kind. Bovendien is het soms noodzakelijk dat ouders op hun strepen gaan staan, benadrukt hij.

Mondige ouders juist positief

Herbert de Bruijne, voorzitter van het college van bestuur van de scholenstichting Openbaar Onderwijs aan de Amstel in Amsterdam ziet ook een flinke toename van mondige ouders. "Eigenlijk is dat heel erg positief, want het zorgt voor meer betrokkenheid."

"Scholen moeten zichzelf ook aanpassen om aan de wens van de maatschappij en dus de ouders te kunnen voldoen. Professioneel, goed en open communiceren is dan vooral mijn boodschap. En natuurlijk zitten er soms ook echt ouders bij die niet meer redelijk zijn. Deze ouders proberen teveel obstakels voor kinderen weg te nemen."

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie