Binnenland
EO

Don Ceder (ChristenUnie) over asielplan: 'Rechtse meerderheid wil asielketen nog verder versoberen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Don Ceder (ChristenUnie) over asielplan: 'Rechtse meerderheid wil asielketen nog verder versoberen'

Onrust bij coalitiepartij ChristenUnie: leden zijn het niet eens met het plan van het kabinet om de asielcrisis te lijf te gaan, waaronder een rem op gezinshereniging. Ook Stichting VluchtelingenWerk is diep teleurgesteld over het asielplan en wil het kabinet zelfs voor de rechter slepen. "Dit houdt juridisch geen stand en dat weet het kabinet ook", zegt Sander Schaap van VluchtelingenWerk in Dit is de Dag.

"Enerzijds zijn er een aantal maatregelen genomen die voor de langere termijn best goed kunnen zijn, zoals de ambities op het gebied van woningbouw", zegt Schaap. "Aan de andere kant zien we een pakket maatregelen dat vluchtelingen die al in een ontzettend penibele situatie zitten, een trap na geeft."

Hij stelt dat het over mensen gaat die al heel lang wachten tot ze eindelijk in de procedure komen: "Nu heeft het kabinet samen met de coalitiepartijen besloten dat het IND langer de tijd mag nemen om te beslissen over een asielaanvraag en ook de gezinshereniging verder te vertragen. Dat gaat erop neerkomen dat mensen nog langer van hun gezin gescheiden gaan worden en ik lig daar wakker van."

'Juridisch onhoudbaar'

Volgens Schaap is het juridisch absoluut niet houdbaar om de termijn voor gezinshereniging op te schorten van 6 naar 15 maanden. "Er is geen enkele twijfel over", zegt hij. "Het kabinet weet dit zelf ook. Ik ben ervan overtuigd dat de politici die aan tafel hebben gezeten, weten dat dit geen stand houdt voor de rechter."

"Het lelijke is dat de overheid dit doet zolang ze ermee wegkomt", zegt Schaap. "Ze zal er voorlopig ook mee wegkomen, omdat het lastig is om hier op te procederen. Maar dat moment gaat komen. Het is wel echt ingewikkeld als je als overheid bewust een keuze maakt, waarvan je weet dat het niet stand gaat houden voor de rechter."

Pijnlijk, maar te dragen

Don Ceder, Tweede Kamerlid voor coalitiepartij ChristenUnie, zegt de zorgen van de achterban te begrijpen. Volgens hem bevat het asielplan goede, maar ook pijnlijke maatregelen. "Ik denk dat er een gezonde politieke weging plaatsvindt hoe we als Kamer en partij met het onderwerp omgaan. Dit is in een coalitie waarbij je ziet dat er partijen zijn die vinden dat het niet ver genoeg gaat en ook een rechtse meerderheid van Kamerleden die als het aan hun ligt, de asielketen verder versoberen en verslechteren."

Dat maakt uitkomst pijnlijk, maar te dragen, aldus Ceder, zelf jurist. "Mits het juridisch klopt en de afspraken over extra woningen en de opvanglocaties echt nagekomen worden en er een eerlijke spreiding plaatsvindt."

Hij zegt ervanuit te gaan dat er wel een juridische analyse overheen is gegaan. "Uiteraard ligt de bewijslast bij het kabinet en de staatssecretaris. Ik heb daar ook vragen over. Het debat over de brief en de maatregelen moeten wij nog voeren en deze vragen ga ik stellen."

'Geen oplossing'

Volgens Schaap ligt het allemaal niet zo ingewikkeld. Het resultaat van het plan gaat niet zijn dat je de opvangcrisis oplost, stelt hij. "Je krijgt misschien op korte termijn een aantal mensen minder binnen. Doordat je de termijnen voor de asielaanvraag ook verder oprekt, gaan mensen nog langer in een azc zitten en gaat straks elke uitvoeringsdienst sturen op 15 in plaats van 6 maanden. Dit probleem wordt alleen maar groter en over drie maanden zitten we hier weer."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie