Binnenland

Buk-raket die MH17 neerhaalde was van 53e brigade van Russische strijdkrachten

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Buk-raket die MH17 neerhaalde was van 53e brigade van Russische strijdkrachten

[NOS] De Bukraket waarmee vlucht MH17 werd neergehaald was afkomstig van de 53ste brigade van het Russische leger uit Koersk. Dat heeft Wilbert Paulissen, het hoofd landelijke recherche, bekendgemaakt op een persconferentie van het JIT, het internationale onderzoeksteam dat onderzoek doet naar de ramp met de MH17. Daarmee bevestigt hij een onderzoeksconclusie van het onderzoekscollectief Bellingcat.

Op 23 juni 2014, bijna vier weken voor de ramp, vertrok een groot konvooi met zes Bukratten uit Koersk naar Oekraïne. Daarvan heeft het JIT vele beelden, werd getoond in een filmpje. Alle voertuigen waren van de 53e brigade.

Een van de raketten in het konvooi heeft overtuigende overeenkomsten met beelden van 17 en 18 juli 2014 van de Buk die MH17-neerhaalde.

Het internationale onderzoeksteam JIT had al laten weten dat het vandaag niet met namen van verdachten naar buiten zou komen. Dat gebeurt pas als het onderzoek is afgerond. Het voortijdig bekendmaken van namen kan het proces schaden, omdat verdachten zich dan in openbaar zouden kunnen gaan verdedigen.

Ook was al bekend dat het JIT voor de derde keer een oproep aan getuigen zou doen om zich te melden. Over eerdere getuigenverklaringen wordt niets bekendgemaakt.

Bij de vorige tussentijdse rapportage in september 2016 maakte het JIT bekend een groep van honderd betrokkenen in beeld te hebben.

Ook had het JIT toen vastgesteld dat vlucht MH17 was neergehaald door een Buk-raket, vanuit een landbouwveld in Oost-Oekraïne dat in handen was van pro-Russische rebellen. Vast stond ook dat de Buk-installatie van Russisch grondgebied was gekomen en later weer naar Rusland was teruggebracht.

Ster advertentie
Ster advertentie