Binnenland
AVROTROS

In België wordt thuiswerken gecontroleerd, in Nederland zijn we er niet happig op

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. In België wordt thuiswerken gecontroleerd, in Nederland zijn we er niet happig op

De roep om meer handhaving op thuiswerken klinkt steeds luider in politiek Den Haag. Mensen die willen kunnen bij sommige werkgevers gewoon naar kantoor. In België is al maanden een thuiswerkplicht van kracht. Hoe doen ze dat daar?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Al sinds oktober is thuiswerken in België wettelijk verplicht. Voor een aantal bedrijven gelden uitzonderingen: "Een werknemer mag aanwezig zijn als hij het werk thuis niet kan doen, denk aan bouwvakkers, of supermarktmedewerkers", zegt de Vlaamse arbeidsrecht jurist Geert Vermeir in EenVandaag.

'Thuiswerken is geen vrije keuze meer'

Maar er is ook een uitzondering voor werknemers wiens aanwezigheid essentieel is om de continuïteit van het bedrijf te verzekeren. Werknemers moeten daarom een specifieke reden hebben waarom ze op de werkvloer aanwezig zijn. Daar wordt door de inspecteurs ook naar gevraagd.

Drukte thuis of behoefte aan een andere omgeving is géén gegronde reden: "Dat zou betekenen dat je je werknemers de keuze geeft. En thuiswerken is geen vrije keuze meer. Het is verplicht", laat een woordvoerder van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid in België weten.

Ruim 2000 waarschuwingen

Werknemers moeten ook kunnen aantonen dat het voor hen noodzakelijk is om op de werkvloer te zijn. "Daarvoor moeten ze een formulier bij zich hebben, waarin staat dat hij of zij toestemming heeft van de werkgever om naar kantoor te komen. Maar die toestemming moet uiteraard ook gerechtvaardigd zijn. Daar wordt op gecontroleerd", legt Vermeir uit.

Sinds begin januari gaan ruim duizend inspecteurs langs bij bedrijven door het hele land. De controles richten zich met name op bedrijven in de dienstensector. Naast het thuiswerken wordt er ook gecontroleerd op het handhaven van de anderhalf meter en het dragen van mondkapjes. In totaal werden al 2000 waarschuwingen uitgedeeld.

'Met de avondklok liepen wij ook maanden voor'

Ook kunnen er boetes uitgedeeld worden. Vermeir: "Als de inspectie constateert dat een werknemer onnodig op de werkvloer is riskeert het bedrijf een boete van 2000 euro per werkgever. Dat bedrag kan dus aardig oplopen. In het ergste geval, als een bedrijf er echt een potje van maakt kan het zelfs gesloten worden." Dat laatste gebeurde tot nog toe 123 keer.

De jurist vindt het vreemd dat er in Nederland niet gehandhaafd wordt bij bedrijven: "Gebeurt dat helemaal niet bij jullie? Dat verbaast mij. Hier doen we dat al maanden. Maar ja, met de avondklok liepen wij ook maanden voor."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie