Binnenland

Aanval op Syrië is voorbarig en twijfelachtig of vrede dichterbij komt"

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aanval op Syrië is voorbarig en twijfelachtig of vrede dichterbij komt"

[AVROTROS] Fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert Jan Segers vindt de Amerikaanse aanval op Syrië voorbarig. Ook zegt hij in Radio EenVandaag dat het "twijfelachtig is of vrede hiermee dichterbij is gekomen."

Obama dreigde in 2012 in te grijpen in Syrië, mocht president Assad chemische wapens inzetten. Dat noemde hij toen een 'rode lijn'. "Een aanval met chemische wapens is zoiets verschrikkelijks." We hadden deze reactie eerder van Obama verwacht dan van Trump." Ik vind het dan ook een voorbarige reactie van Trump, omdat er geen bewijs is dat Assad hier achter zit."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Daarnaast vindt Segers dat wanneer je ingrijpt je ook een grote kans van succes moet hebben. "Het is ingewikkeld om een kant te kiezen in Syrië. We kiezen zeker niet de kant van Assad, maar er zijn zoveel verschillende krachten die tegenover hem staan. Denk aan IS en andere jihadistische krachten. Je kunt je alleen maar in de strijd mengen als je een kant kunt kiezen, waarbij er een oplossing voorhanden is en waarbij je met militaire druk de oplossing dichterbij brengt. Het is heel erg risicovol je te mengen."

Segers denk niet dat door de Amerikaanse aanval de situatie verder zal escaleren. Ook denkt hij niet dat Rusland en Iran zich gaan mengen in de strijd.

Luister hier het gesprek terug:

Aanval op Syrië met Gert Jan Segers en Jos Heymans

Ster advertentie
Ster advertentie