Binnenland

Een nieuw datacenter in Nederland brengt onze klimaatdoelen nog meer in gevaar

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een nieuw datacenter in Nederland brengt onze klimaatdoelen nog meer in gevaar

Als het aan Facebooks moederbedrijf Meta ligt, komt er in Zeewolde een datacenter van 166 hectare groot. Los van de esthetiek van ‘zo’n blokkendoos’ is zo’n datacenter ook enorm energieslurpend. Klimaatjournalist Jeroen Kraan van NU.nl vertelt hierover in Vroeg!

De gemeenteraad van Zeewolde heeft in december al ingestemd met de komst van een megadatacenter van Facebooks moederbedrijf Meta, toch staat er hierover vandaag een stemming in de Eerste Kamer op de planning. Ondanks dat er al datacenters in Nederland staan, is er nog geen visie over datacenters in Nederland, aldus Jeroen Kraan dinsdagochtend in Vroeg!.

“In de Eerste Kamer gaat het er vandaag over die visie. De motie zegt eigenlijk: laten we wachten tot we wachten op wat er in die visie staat. Mocht het datacenter in Zeewolde daar niet inpassen, dan moeten we het alsnog tegenhouden.”

'Bedreiging voor onze wereld'

Er zijn verschillende redenen om zo’n megadatacentrum in Zeewolde niet te willen. Het neemt ruimte in bijvoorbeeld en erg esthetisch is het niet, maar de grootste zorg volgens Kraan is de bedreiging voor onze wereld. “Een datacentrum gebruik veel energie, veel elektriciteit. Zeker als het geen groene elektriciteit is, dan worden er fossiele brandstoffen gebruikt”, zegt Kraan.

Volgens de klimaatjournalist werd pas goed in kaart gebracht wat een datacenter verbruikt, toen er ophef ontstond over de kwestie in Zeewolde. “Eigenlijk is men recentelijk pas goed na gaan denken over de gevolgen. We weten pas sinds kort dat alle datacenters in Nederland 3% van het totale energieverbruik van Nederland verbruiken.”

Een pijnlijke constatering aangezien Nederland ook zonder de komst van een nieuw datacenter niet goed is in het behalen van de klimaatdoelen.

Kraan legt uit waarom er zoveel energie nodig is, hoe Meta energiegebruik kan compenseren en waarom we deze keer als individu niet eerst naar onszelf moeten kijken, maar hier een taak ligt voor de overheid om ‘het systeem’ te veranderen.

De hele uitzending van Vroeg! kun je terugluisteren als podcast

Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie