Binnenland
MAX

Wat als je overlijdt en je je keuze niet registreert in het donorregister?

foto: Transplantatierichting.nl
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat als je overlijdt en je je keuze niet registreert in het donorregister?

'Wil jij je organen doneren als je dood bent?' Als het aan artsen en de Nederlandse Transplantatie Stichting ligt, wordt deze vraag vaker besproken tussen families en vrienden. Want hoewel elke Nederlander nu in het donorregister staat, zijn er nog steeds veel mensen die hun keuze niet doorgegeven hebben. En dat zorgt voor moeilijke gesprekken voor artsen met nabestaanden. IC-arts Rik Gerritsen van het medisch centrum in Leeuwarden voert met enige regelmaat deze gesprekken en vertelt over de noodzaak van de dialoog in Villa VdB.

Mededeling

Hoe gaat zo'n gesprek met nabestaanden? "Het is niet iets dat ik iedere dag doe, maar ik doe het een keer of tien per jaar. En het zijn net als andere slechtnieuwsgesprekken altijd ingrijpende en indrukwekkende gesprekken". Hoewel we al drie jaar een donorregister hebben, biedt dat niet altijd uitkomst: "Nog niet iedereen heeft het besef dat als je niets doet, je als 'geen bezwaar' in het register staat." En dat zorgt voor 'mooie', maar ook 'moeilijke' gesprekken, vertelt de intensivist: "Eerder moest de arts voor orgaandonatie aan de familie om toestemming vragen, tegenwoordig is het meer een soort mededeling dat de organen gebruikt kunnen worden als de overledene er instaat als 'geen bezwaar'. Je merkt toch dat dat bij de gewone Nederlander nog niet is geland."

Ingewikkelde gesprekken

En dat zorgt voor ingewikkelde gesprekken, merkt de arts in de praktijk: "Vorige week vrijdag had ik nog een donorgesprek. De betrokkene stond in de vorm van 'geen bezwaar' in het register, maar de familie was heel expliciet tegen. Toen is de procedure uiteraard niet doorgegaan." Als je niet reageert betekent dat eigenlijk dat je toestemming geeft. "En als je dat niet wil, wat begrijpelijk is, dan moet je dat actief aangeven in het register", vertelt de IC-arts.

'Doe je nabestaanden een lol'

Als je geen bezwaar hebt tegen orgaandonatie, dan hoef je in principe niets te doen, zegt ook Gerritsen. "Maar bespreek het dan wel met je familie. Dan worden zij niet overrompeld of overvallen op het moment dat ze toch al zo veel aan hun hoofd hebben. Doe je nabestaanden een lol en vertel wat je wil, zodat zij op dat stressvolle moment daar niet over hoeven na te denken."

Troost

Wanneer iemand overlijdt, kan het donorregister ook troost bieden, ziet Gerritsen ook in de praktijk: "Het kan iets van zingeving geven aan een zinloos overlijden. Het feit dat je mensen kunt vertellen dat door het overlijden van hun geliefde vijf mensen een heel mooi nieuw leven krijgen, geeft soms troost."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie