Binnenland
KRO-NCRV

Henk Krol: 'De deur naar Jan Nagel was twee weken geleden al dicht'

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Henk Krol: 'De deur naar Jan Nagel was twee weken geleden al dicht'

Voor Henk Krol was het twee weken geleden al klaar met Jan Nagel, de oprichter van ouderenpartij 50Plus. "Toen hij aangifte wilde doen, omdat ik zogenaamd een gesprek had opgenomen, was voor mij een grens bereikt", zegt Krol, die Nagel gisteren niet belde over zijn afsplitsing van 50PLUS, in het radioprogramma 1 op 1.

Krol zegt niet met modder te willen teruggooien naar Nagel: "Ik heb een waanzinnige bewondering voor hem, maar er was een grens bereikt, het was niet goed voor m'n hart om hem telkens te bellen. Hij zag er slecht uit gisteren, op tv", vervolgt Krol. "Ik kon niet boos op hem worden, ik kreeg oprecht medelijden en dacht: ach Jan, denk om je hart."

Henk Krol: ‘Deur met Nagel was twee weken geleden al dicht’

Voor partijvoorzitter Geert Dales staat de deur wel 'wagenwijd' open. "Ik hoop echt van harte dat hij mee wil doen met de Partij voor de Toekomst. Van mij mag hij zo op de lijst." Dales is nu nog demissionair partijvoorzitter van de ouderenpartij.

Krol sprak ook met Dales over de oprichting van een nieuwe partij. "Ik houd van mensen die het hart op de tong hebben. We hebben dagelijks contact, maar hij heeft aan zijn man beloofd om het zonnetje in huis te zijn. Hij heeft de afgelopen tijd veel blubber over zich heen gekregen. Ik hoop hem te overtuigen dat blubber niet bij de Partij voor de Toekomst hoort", legt Krol uit.

2100 leden

Bij de Partij voor de Toekomst hebben zich volgens Krol, in de eerste 24 uur na de lancering van zijn partij op zondagochtend, al 2100 leden gemeld. Zo vertelde Krol in 1 op 1. "Via mail en via appjes hadden zich gisteren al ruim 400 leden aangemeld. Vanmorgen hoorde ik dat zich via onze site, al 1700 leden rechtstreeks hebben aangemeld. Mensen staan te popelen om zich aan te sluiten bij een partij die de democratie in de huiskamer brengt."

Krol suggereerde dat het veelal overstappers van 50PLUS zijn. "Als ik zie hoe de leden nu weglopen... dat is bijna evenredig met hetgeen wat zich nu bij ons aanmeldt."

Puinhopen van paars

Krol vertelde dat hij samen met Femke Merel van Kooten (die eerder opstapte bij Partij voor de Dieren) blijft vechten voor 'grotendeels' dezelfde idealen, als hij deed als leider van 50PLUS. "50PLUS heeft werkelijk een fantástisch partijprogramma. Met het partijprogramma was niks mis. Wat er mis was, was de partijstructuur. Daar zijn we nu vanaf."

Krol zei te hopen dat 50PLUS ook na de verkiezingen in maart 2021 deel uitmaakt van de Tweede Kamer. Maar, zei hij daarbij: "Ik vrees dat we verder moeten op de puinhopen van paars van 50PLUS."

Partijrovers

Kritiek van zijn oud-fractiegenoten dat Krol een 'zetelrover' zou zijn, legde Krol naast zich neer. "Ik heb zelf de kiesdeler vier keer gehaald." Ja, dat was als lijsttrekker van 50PLUS. In die zin dus geen voorkeursstemmen. Maar, zei Krol: "De vraag is niet of ik misschien een zetelrover ben, de vraag is of de drie andere, overgebleven Kamerleden van 50PLUS die samen nog niet één keer de kiesdeler haalden, of dat geen partijrovers zijn?"

Gaat Dries Roelvink nog een keer uit de kleren voor Henk Krol?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie