Binnenland
WNL

Staatssecretaris Van der Maat: na de zomer duidelijkheid over Scandinavisch model 'dienstplicht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Staatssecretaris Van der Maat: na de zomer duidelijkheid over Scandinavisch model 'dienstplicht'

Na de zomer komt er duidelijkheid over mogelijke invoering van een ‘dienstplicht’ naar Scandinavisch model. Het kabinet onderzoekt momenteel of dit model ook in Nederland zou kunnen werken. "De opdracht voor Defensie is gewoon huge", aldus de staatssecretaris.

Op dit moment is de dienstplicht in Nederland opgeschort. Jongeren krijgen op hun 17e een brief met dat bericht. Defensie overweegt meer op de voorgrond te treden, en jongeren actief een afweging laten maken of ze bij Defensie in dienst willen. “Mensen zijn welkom als ze intrinsiek gemotiveerd zijn en goed zijn.”

Tegelijkertijd wil van der Maat ook meer bewustzijn bij jongeren creëren over de rol van Defensie in de samenleving. “Misschien dat we wat naïviteit van ons kunnen afschudden dat vrijheid en veiligheid vanzelfsprekend is”, aldus de staatssecretaris.

Tien miljard

Van der Maat hoopt dat er tijdens de huidige kabinetsperiode minimaal 10 miljard wordt uitgegeven aan Defensie, verdeeld over drie jaar. “Mijn inzet is dat we na deze kabinetsperiode het niet meer hebben over herstel.” Het leger is volgens hem “heel diep gegaan”, “om alles eruit te halen wat ze van de politiek hebben gekregen.” Dat heeft veel van de medewerkers gevraagd, aldus van der Maat. “Er komt heel veel creativiteit los, maar je wilt vooral dat die creativiteit gebruikt wordt bijvoorbeeld investeringen.”

Het geld krijg je niet allemaal snel uitgegeven. Van der Maat waarschuwt ook voor lange levertijden en gestegen prijzen bij wapenproducenten. “We zien gewoon dat sommige prijzen drie vier keer over de kop gaan, door de situatie in het Oosten.”

Kazernes

Bij zijn aantreden gaf van der Maat op een werkbezoek aan dat het schokkend was wat hij op de kazernes aantrof. Deze waren sterk verouderd. Nu, enkele maanden later is die situatie op die kazernes nog niet verbeterd. “Ik ben blij dat het ernaar uitziet dat we de komende jaren fors kunnen investeren in Defensie. Het is nu zaak dat we vol stoom kunnen gaan opbouwen.”

Ster advertentie
Ster advertentie