Leven na de lockdown voor je huisdier: 'Honden en katten gaan ook stress ervaren'
- Nieuws
- Leven na de lockdown voor je huisdier: 'Honden en katten gaan ook stress ervaren'
Door de intelligente lockdown zijn mensen meer thuis en hebben ze dus ook meer aandacht voor hun huisdieren. Maar als we straks weer aan de slag moeten, kan dat voor stress en angst zorgen bij de dieren. Saskia Arndt, hoogleraar Diergedrag aan de Universiteit Utrecht, legt in Nieuws en Co uit hoe je stress bij je huisdier herkent en wat je eraan kan doen.
“Routine is heel belangrijk. Daardoor voelt een dier zich veilig en kan het goed tot rust komen,” zegt Arndt in het programma. Waar voor de coronacrisis veel dieren gewend waren om uren alleen te zijn, is dat na vele maanden aangepast leven wel anders. “Dan moeten ze opnieuw wennen aan de verandering.”
Dat levert dan ook stress op bij dieren. Het ene dier kan daar beter mee omgaan dan de ander. “Ik heb zelf twee katten. Een zoekt de hele tijd aandacht op, de andere trekt zich juist terug.” Dat werkt ook zo met stress.
Hoe ziet stress bij een dier eruit?
Maar, hoe herken je dat je huisdier stress heeft? “Onrustig heen en weer lopen, lage lichaamshouding of plassen in huis zijn klassieke signalen.” Ook kunnen honden meer gaan blaffen, katten meer miauwen en janken, en kunnen dieren mensen gaan ontwijken of zich terugtrekken.
Arndt geeft daarom als tip om je dieren goed in de gaten te houden. “Eventueel met de babyfoon met een cameraatje.” Een andere tip is om de overgang naar het nieuwe schema geleidelijk te laten verlopen. “Je kan bijvoorbeeld even uit het zicht in de tuin of op het balkon gaan zitten: in het begin een paar minuten, later langer. Afhankelijk van hoe lang je verwacht straks weer weg te zijn.” Op die manier kunnen je huisdieren vast wennen.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.