Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid is klaar voor de NAVO-top
- Nieuws
- Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid is klaar voor de NAVO-top
De boodschap van Pieter-Jaap Aalbersberg, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, was duidelijk. Ze zijn klaar voor de NAVO-top die op 24 en 25 juni plaatsvindt in Den Haag. Vandaag gaf de NCTV een persbriefing waarin meer duidelijk werd over de veiligheidsmaatregelen die getroffen zijn en de samenwerking tussen alle betrokken partijen.
Video niet beschikbaar
Er werken veel organisaties samen om de NAVO-top in goede banen te leiden. Tijdens de persbriefing spraken een paar van de belangrijkste over hun plannen. De politie, de Koninklijke Marechaussee, het ministerie van Defensie, gemeente Den Haag en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). "Alle denkbare scenario's zijn voorbij gekomen in de voorbereidingen" vat verslaggever Roel Pauw samen.
Fysieke en digitale dreiging
Naast de fysieke dreigingen die tijdens de tweedaagse top kunnen plaatsvinden, zoals extreme weersomstandigheden en terrorisme, kaartte de nationaal coördinator ook digitale obstakels aan. Er zal extra aandacht zijn voor cybersecurity. Denk hierbij aan dreigingen zoals spionage en cyberaanvallen. Aalbersberg: "We zijn nu in de fase van oefenen en trainen zodat we volledig zijn voorbereid." Er komen zo'n 8.500 mensen naar Den Haag voor de top. Daarvan zijn er 135 personen die bijzondere beveiliging moeten hebben. Dat zijn de regeringsleiders, ministers van Defensie en de ministers van Buitenlandse Zaken. Om hen te beschermen en de top ongestoord te laten verlopen, worden 27.000 politiemensen ingezet, 10.000 mensen van defensie en 5000 marechaussees. Die laatste groep regelt voornamelijk de zaken op en rondom Schiphol. "De focus van onze inzet zal daar zijn om te zorgen voor een ongestoorde aankomst, verblijf en vertrek van de delegaties", zegt Annelore Roelofs, commandant Koninklijke Marechaussee.
Orange Shield
De politie heeft extra bevoegdheden op grond van de wet terroristische misdrijven. Ze mogen hierdoor preventief fouilleren en auto's doorzoeken in risicogebieden. Defensie zal ook het luchtruim beveiligen tijdens deze veiligheidsoperatie, die de grootste ooit is tot nu toe in Nederland. De operatie heeft de naam 'Orange Shield' gekregen. Generaal-majoor Wilfred Rietdijk, projectdirecteur NAVO-top 2025 van het Ministerie van Defensie: "In de lucht beveiligen wij de top met NAVO-vliegtuigen die detecteren en als er wat optreed staan er f35's klaar om in te grijpen als dat nodig is. De top zal plaatsvinden in het World Forum, een evenementenlocatie in Den haag. De locatie wordt uitgebreid met tijdelijke gebouwen, die op de weg komen te staan. Het hele gebied is afgezet met hekken waar je speciale accreditatie voor moet hebben om er naar binnen te mogen. Bomen worden verplaatst, de muren worden extra dik gemaakt om afluisteren te voorkomen en ook het tapijt moet een dempende werking hebben voor de akoestiek.
Dagelijks leven
Tijdens de top moet ook de rest van Nederland bediend worden op het gebied van politiezorg. Nationaal commandant Willem Woelders van de politie: "De teams zijn op sterkte, we kunnen daar waar incidenten zijn reageren." Burgmeester Jan van Zanen wil ook zo min mogelijk last voor de normale burger. Hij streeft ernaar "het dagelijkse leven in het mooie Den Haag door te laten gaan." Zo blijft het strand van Scheveningen open, in tegenstelling tot in 2014, toen de Nuclear Security Summit plaatsvond in de hofstad. Uit de reportage van Roel Pauw blijkt dat niet alle bewoners het gevoel hebben dat het normale leven gewoon door kan gaan. De voorbereidingen zijn in totaal vier maanden, waarvan dus twee dagen de NAVO-top daadwerkelijk plaatsvindt.
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.